Blood Diamond på burmesiska

blooddiamond.jpgHur många av er har sett filmen Blood Diamond. Officiellt sett är det förbjudet att bedriva handel med den typen av diamanter sedan 1998. Men en jordnära själ vet att vi inte lever i den bästa av världar. I Burma har nyligen en stor      (bild redigerad av bloggaren) ädelstensauktion avslutats. Där har militärjuntan sålt mängder av dyrbarheter. Diamanter, jade, pärlor och rubiner i mängder. Burma står för 90% av världens produktion av rubiner. Blodröda blodsrubiner?  
När det på internationell nivå gavs uppmaning om att bojkotta auktionen, slogs dövörat till. Mer än 3600 intresserade handelsmän varav 2300 utländska samlades där för att köpa. Av de utländska var 90% kineser, men det är ju förståeligt. Kina är en ekonomi på uppgång och marknaden där skriker efter jade och även andra ädelstenar för den delen. I Shanghai finns enligt vad jag har hört från en pärlhandlare, en stor marknad.

Handeln med rubiner och jade är en av militärjuntans viktigaste inkomster. Vad gör den för pengarna? Köper vapen och materiel, vad annars. Blood Diamond så det bara skriker om det. Många stenar gick det åt till det påkostade bröllopet där generalen gifte bort sin dotter.
Men paret ser inte speciellt lyckligt ut på de filmer som visats från det. Det spelar ingen roll hur många skimmrande diamanter eller pärlor man lägger på ett bröllop. Strålar inte paret av lycka, är det ändå en av de bittraste syner man kan se. Vänd bort blicken, eller se och lär…..

Annonser

One response to “Blood Diamond på burmesiska

  1. Tro mig, här borta i det stora landet i väster (USA), är det i jultider diamanttider. Det var ett litet hallabaloo förra året när Blood diamond hade osmaken att gå upp före jul och därmed ev. förstöra försäljningen av diamanter. Sagt och gjort, diskussionen blev minimal, filmen gick rätt dåligt men diamanter – det såldes det.

    Så, ”om du verkligen älskar din fru; ge henne diamanter” eller ”om din man verkligen älskar dig får du ett vackert diamantsmycke till jul”… jag har lite svårt att tro att alla dessa ”diamond stores och gallerior” verkligen har sk. rena diamanter och ägarbevis med alla dessa reor som man kan se…