Test sållar bland värnpliktiga

Idag kallas färre än var tionde bland Sveriges 18-åriga killar in till värnplikt. Allt färre kallas ens till själva mönstringen. Det nya webbaserade testet som de får göra innan de kallas in, sållar redan där agnarna från vetet. Testet får till enligt följande. Ett lösenord skickas hem via post och används för att logga in till själva frågeformuläret. Där får man svara på frågor om bland annat ens fysiska hälsa, hur man fungerar psykosocialt och motivation till att lumpen. De som svarar bäst blir sedan kallade till vanlig mönstring.

I dagsläget har nästan 70 000 genomfört testet och av dem har 25 000 kallats in.  Bara åtta procent gör slutligen värnplikt. Det nya systemet gör att Pliktverket sparar 100 miljoner kronor. Men ett fråga som fortfarande är hur fler tjejer skall fås till att göra vänrplikt. Siffran på 1300 tjejer skall höjas till 5000 på två år.

Samtidigt är det intressant att läsa hur andra länders Försvarsmakter utbildar andra inom en del områden. Finland erbjuder jaktplansutbildning åt Estland och Polen och vårt försvars helikopterutbildning flyttar från Linköping till Tyskland. Nästa vår skall fyra elever dra till Bundeswehr i Hannover på en 14 månader lång utbildning. Anledningen till att utbildningen flyttar till Tyskland är för att det bli billigre, även om slutsumman ligger på tre miljoner kronor.

Annonser

5 responses to “Test sållar bland värnpliktiga

 1. Med risk för att bli tjtig, men det här är ju min käpphäst. Den svenska omfattande avrustningen kan visa sig bli ansvarslös. Ska försvaret få bukt med den sneda könsfördelningen så får vi väl ensidigt ta in tjejer till värnplikten…?

 2. Vad gäller kvinnorna, förpliktiga dom på samma sätt som männen. Ska det vara jämställt så ska det! Dessutom finsn det många kvinnor som är bättre lämpade än vissa män.

  Utbildningen sker nog snarare i Bückeburg, Celle och Faßberg vid HeeresfliegerWaffenSchule (<- säg det ordet 15 ggr efter varandra med lagom mängd Moselvin intus!). Kommer svenskarna delta i tyskarnas utbytesprogram med US Army Aviation Center i Fort Rucker?

 3. >>>>Kommer svenskarna delta i tyskarnas utbytesprogram med US Army Aviation Center i Fort Rucker?

  Bra fråga Klauk. Det stod ingenting om det i det jag läste om de svenska piloterna.
  Är du pilot eller infanterist eller vad i grunden, Klauk?

 4. Aufklärer, alltså spaning. Ett eget vapenslag i tyskland.

 5. (jag kunde inte kommentera i förra veckan?! kanske går det nu?)
  Jag måste säga att jag tycker att det är lite intressant att allmän värnplikt inte innefattar kvinnor i vårt lilla land… som nu ska vara ”världens mest jämställda land”.

  Särskilt om man diskuterar det utifrån mönstringsplikt och urval, varför inte? Det lär ju finnas fler som jag, som gärna skulle gjort lumpen men som var lite för osäker vid 18 års ålder för att frivilligt mönstra men som utan tvekan skulle gjort det om det kommit ett litet brev från pliktverket.

  Nu verkar det ju iofs som om regeringen vill ha yrkesarme och då blir det väl ingen värnplikt alls längre, så det kanske är en icksfråga?

  Om inte annat kanske man ska höra av sig till mp och v för att säga ”i jämställdhetstecknet och för demokratin borde ALLA svenska tonåringsmedborgare få en kallelse från pliktverket”. (och jo, jag skämtar kanske men det ligger lite sanning i det hela…)