Svampplockare stötte på patrull

hvsoldat.jpgDet verkar som att det hände mer under höstens storövning MARÖ, än jag trodde. Läste i Svd att en svampplockare som trodde att det var säkert i närområdet runt Berga Örlogsskolor, gav sig dit att plocka svamp. Helt plötsligt fann han sig omringad av HV-soldater i full stridsmundering och stridsmålade till oigenkännlighet samt piporna riktade mot honom. Han fick släppa allt han plockat och gå ner på knä.

Ja….det finns inte så mycket att säga. Sånt här händer mitt i stridens hetta. Allmänheten hade förvarnats, men det är alltid någon missas. Det var en intensiv övning som länge planerats. Läs min berättelse från den för att bilda er en uppfattning……det enklaste är väl att undvika militära områden, så slipper vi sådana här obehagliga incidenter.
Eller vad säger ni?

Annonser

8 responses to “Svampplockare stötte på patrull

 1. Haha! Kom igen, skadestånd? På sin höjd så har han ju en klockrena historia att berätta vid nästa middagsbjudning.

  Hur jobbigt kan det ha varit för honom? Han lär ju förstått att det var hemvärnet, om han visste att han trots allt var på ett militärt övningsområde. Snacka om att försöka utnyttja systemet…

 2. Han hitta väl ingen svamp. Därför vill han ha skadestånd för att få råd att köpa ett kilo murklor till lördagssteken…

 3. Eller så kunde hemvärnssoldaterna varit uppmärksamma på den vita armbindel han inte hade. Galningar…

 4. Det folk uppenbarligen inte förstår är att figuranter inte alltid bär armband, ibland så passar de inte ens in i den normalmall man har för figuranter (dvs, blåställ, rakade skallar osv). Som alltid annars så tror jag definitivt att den drabbade här klämmer i lite extra för att få storyn att låta hemskare än vad den var.

  My 2 cents…

 5. Övningen tog ju plats i skärgårn, folk är ute på öarna hela tiden grillar korv, rastar hundar, plockar svamp etc. Dessutom måste vi vara uppmärksamma på tjuvar som vill komma åt våra vapen och utrustning. Vapenstölder är allvarligt.

 6. Men ärligt talat, hur stor är chansen att en vilsen svampplockare har planer på att stjäla vapen från en hemvärnsgrupp? Det börjar nästan lukta lite storhetsvansinne här.

  Om de inte bär vita armband, motsv, fastän de ska det, är det i sådana fall svampplockarens fel att han blir misstagen för terrorist?

 7. Handlar inte om sannolikheten om att en ensam svampplockare ska sno någonting, handlar helt enkelt om att civila ej bör befinna sig på militära övningsområden, och om de nu motförmodan känner att de minsann måste göra det så får de vara beredda på att stöta på ”patrull”.

  FM strävar efter att få så realistiska övningar som möjligt, detta får man inte med fm-reggade minibussar och folk med bindlar. Därav så bär inte figuranterna alltid bindlar. Lösningen är som sagt att civila inte får vistas på övningsområden.

 8. Det är inte förbjudet att vistas på militära övningsområden, särskilt inte när övning inte utlysts. Av det skälet bör även hemvärnssoldaterna ta i beaktning att alla som vistas på områden inte nödvändigtvis behöver vara Spetsnaz-figuranter.