Finland överväger NATO

natofinl.jpgIdag gavs en rapport ut från det finska Utrikespolitiska institutet. I den är man försiktigt positiv till ett medlemskap i NATO. Finlands utrikesminister, Ilkka Kanerva ser inte heller några problem med ett medlemskap.  Han tror inte att det skulle bli någon ”smärtsam process”. Finland har arbetat så nära organisationen att ett eventuellt medlemskap inte skulle få några större konsekvenser. Ryssland skulle möjligen först reagera negativt för att sedan låta det vara.

Men rapporten påminner även om att Finland måste vara berett att försvara andra om det blir medlem. Men i skrivandets stöd förbereds ett grundligt beslut om anslutning till NATO.

Annonser

6 responses to “Finland överväger NATO

 1. Det kanske är att ta i att säga att ett grundligt beslut om anslutning till NATO bereds.

  Utöver Utrikespolitiska institutets utredning, som publicerades i går, har Utrikesministeriet (regeringen) i Finland en egen utredning på gång.

  Den kommer sannolikt att väga för- och nackdelar, men förväntas inte föreslå ett medlemskap.

  Presidenten, statsministern och en majoritet av folket är emot, men balanserade inlägg som gårdagens är i alla fall ett steg framåt.

 2. Tyckte själv att svenskspråkiga Uutiset tog i lite där i slutet.

  Majoriteten av folket både i Sverige och Finland är emot. Men hur skall det gå till? Skall regeringarna gå emot folket? Skall vi komma någon vart i den här frågan, dvs. gå med i NATO måste det sistnämnda ske.
  Men med eller utan NATO måste en nordisk försvarsallians komma till stånd. Eller hur? Vi kan inte stå ensamma.
  Och Frankrike? Hur kommer de att stå i förhållande till NATO? Den frågan gräver jag lite i……

 3. Har alltid upplevt finnarna som mer av realister i försvars- och säkerhetspolitiska frågor än vi svenskar.

 4. Sverige måste sluta vara så blåögda, Alliansfrihet och neutralitet må vara fina ord men i slutändan var de bara medel föratt uppnå politiska mål. Nån gång på 60-70 talen gick det från medel till ett mål, till politisk doktrin.

 5. Frpågan blir väl om vi ska ta upp den där NATOfrågan på nästa Nordiska ministermöte?! Det verkar ju inte helt uppåt väggarna direkt.

  Att sen folket i Finland är lite negativa till att gå till NATOs famn är väl lite som svenskarna i gemen? Det är enklare att vara ensam och veta att det är ensamt än att tro att någon kommer bestämma över en…

 6. Man kan ju alltid fråga belgarna om det där med nyttan av att vara neutral.