Det varma hjärtat

soldater.jpgGårdagens avsnitt av Uppdrag Granskning ”Det varma hjärtat” handlade om Nordic Battlegroup och de psykologiska påfrestningar de kan utsättas för. Vem tar hand om dem när de återvänder från ett eventuellt uppdrag? Det är lagstiftat att soldaterna skall erbjudas kvalificerad hjälp, men Sverige har 7 psykologer anställda i försvaret, varav 3 i utlandsstyrkan.

I programmet får vi möta Joakim Bom som 26 år gammal åkte med den första nordiska Bosnienstyrkan BA01. Men av de 29 soldater som ingick i hans pluton har 23 känt psykologiska obehag efter hemkomsten. Fortfarande 14 år efter hemkomsten känner några i plutonen besvär. Det handlar om aggressioner, otrygghet, sömnsvårigheter, rastlöshet, reaktioner på viss ljud och lukter etc.
Programmet går i repris den 15/12 men går även att se via den här länken. Läs även chatten om programmet.

Annonser

3 responses to “Det varma hjärtat

  1. Intressant att se att de använder bilder och filmklipp på andra förband än NBG. Hela reportaget luktade svensk naivitet som vanligt. De enda som verkar vara insatta i vilka risker som finns är de soldater som anmält sig, resten av landet verkar ju tro att det handlar om att dela ut kakor till småbarn.

    Suck.

  2. Vad är det du säger Michael….bilder och filmklipp från förband som inte hör till NBG. Vad är det fråga om?

    Jag tittar ärligt talat inte så mycket på TV. Tror att jag skall sluta göra det överhuvudtaget om det skall vara på det här viset. Finns det fler möjligheter, är det på tiden att jag besöker NBG själv. Har gjort det en gång tidigare. Det börjar bli ett bra tag sedan……

  3. Det är bara att lösa i chatten så finns det en kommentar som berättar vilket förband som är med på en del av bilderna.