Rekordmånga vapen stjäls

handpistol.jpgRekordmånga illegala vapen cirkulerar i Sverige rapporterar tidningen Metro. Bara i år beräknas runt 2400 vapen bli stulna. Det är vanligt att stölderna sker under storhelger som jul och nyår då folk är bortresta. Totalt finns det 2,003,606 licenserade vapen i vårt land varav majoriteten används för jakt. Att de illegala vapnen ökat hänger tätt ihop med den ökade kriminaliteten, uppgörelser, hot, rån etc. Hur många oregistrerade vapen som är i cirkulation går inte att säga. Men det rör sig om tiotusentals. Många kommer från Balkan där de inte längre behövs efter krigen.

Skräckscenariot för polisen är dock att bruket av vapen skall sprida sig bland yngre åldrar. ”Det värsta som kan hända är ju att detta kryper ner i åldrarna, att vapen når ungdomar istället för den organiserade brottsligheten. Då kan det få förödande konsekvenser. Vi har sett vad som har hänt på skolor i USA, där det har varit flera massakrer” säger Thord Modin på Rikskriminalpolisen.

Annonser

10 responses to “Rekordmånga vapen stjäls

 1. Vapnen är inte problemet, bara ett av symptomen. När gängen i förorterna – som redan börjat föra ngn slags low-level war mot polis, myndigheter och grannar – beväpnar sig kan det riktiga h-t bryta löst. Att buset använder vapen tycks ju nästan vara legitimt, så länge man inte ger sig på en polis. Men resurserna (och viljan) att hämta in drägget borde alltid finnas där, oavsett om det rör sig om att det terroriserar en tunnebanestation och orsakar kroppsskada på oskyldiga civila, eller om det ”bara” rör sig om skadegörelse på privat egendom, typ graffitti. Sverige skulle behöva en Guilliano som justitieminister, no offense, Bea!

 2. Henrik, liberal

  ”Att buset använder vapen tycks ju nästan vara legitimt, så länge man inte ger sig på en polis”.
  Nej, tack. För det första: tror du verkligen av kriminella generellt klarar av att hantera skjutvapen? Svaret får bli ett bestämt nej…
  Det viktigaste för svensk brottsbekämpning är ofta ett aktivt förebyggande arbete.

 3. Jag tror att det viktigaste för ALL brottsbekämpning är att ALLA brott bekämpas, att det finns synlig och kontaktbar polis, och att det finns ett klart och tydligt sammanhang mellan brott och straff. Dvs fular man så åker man dit. Ungefär som i New York.
  Och; ja, jag tror att de busar som har skjutvapen faktiskt kan hantera dem. Att huvuddelen sen inte kan planera i sammanhang som sträcker sig längre än den egna nästippen, är en helt annan sak. Men det gör dem inte ofarliga…

 4. Skrämmande att se en svensk officer ha en sådan inställning. Är det så man löser problemet med ”drägg” i ”förorten”? Blir de produktiva medborgare genom ditt förslag? är det inte bättre att angripa orsaken till symptomen?

 5. De ”svaga” i samhället är inte hjälpta av att buset härjar fritt, Klauk. Lagarnas syfte är att alla ska kunna leva lugna, produktiva och rika liv. De rika överlever ändå, i ett laglöst land. Eller?
  Gå inte på snacket att gäng och smågangsters slåss för ”folkets rätt”!

 6. Men käre major, lägg inte ord i munnen på mig. Vad jag efterlyser från en officer är förmågan att sätta sig in i en främmande situation, analysera orsaker och konsekvens samt identifiera kruxet, därefter komma fram till något mer användbart än ”bura in dom asen!”. Var är din Commanders Assesment?

  Och det är Giuliani, inte Guilliano, du efterlyser.

 7. Klauk: Vad anser du vara orsak till dessa symptom?

 8. ”asen”? På tal om ”lägga orden i mun”… Rätt, det är Rudy jag efterlyser. Eftersom han tycks ha ett vinnande koncept.
  Men svara gärna på frågan, Klauk. Vad tycker Du ska göras, som inte innefattar att lagar efterlevs, att polisen jobbar nära ”det lilla samhället” eller att brottslingar lagsöks?

  Min första kommentar riktade sig faktiskt MOT det uppträdande som man ofta möts av hos en poliskår som rutinmässigt avskriver småbrott riktade mot vanligt folk, och totalmobiliserar först då brotten riktas mot deras egna. En sådan poliskår vill iaf inte jag ha.

 9. ”bura in dräggen” hade varit mer korrekt, ber om ursäkt.

  Till frågan: Jag sitter inte på någon universallösning. Det här är långt ifrån mitt gebiet. Men det hindrar en ju inte från att använda sunt förnuft: Att enbart applicera lagen kommer otvivelaktigt leda till två saker: På kort sikt kommer en del ”drägg” buras in, men på lång sikt söndrar detta ”förorterna” och förvandlar dem till föga produktiva eller lyckliga områden. Tvärtom kommer våldet och riskerna öka. Att dessutom sätta på en så infernaliskt korkad etikett som ”Low-level War” som majoren gör, ja det är så kontraproduktivt som det bara går att få det. De metoder Majoren förespråkar angriper enkom just syntomen (det ökade våldet). Bättre då att eliminera orsakerna till kriminaliteten, gå direkt på rötterna. Utanförskap, understimuli, fattigdom och avsaknade framtidsperspektiv. Det här är COIN i mycket liten skala. Det handlar om att se sambanden och sätta in maximal styrka där den ger maximal effekt. T o m en Unteroffizier ser ju det, det är inte kärnfysik vi pratar om direkt.

 10. En av de trixiga sakerna med att avhjälpa sociala problem är att man oftast rent fysiskt måste hålla dem som har vinstintresse i status quo från livet medan man hjälper de som går att rädda.

  Och vad ska man kalla det faktum att gäng med våld hindrar viktiga samhällsfunktioner i Rosengård och Södertälje? Att de saknar en ungdomsgård? Hallå…

  Detta är ett problem vi själva skapat (läs ”vi” i mycket vid bemärkelse, regering, förhärskande samhällssyn) och måste åtgärda. Att den nya regeringen tar tag i arbetslöshet och utanförskap är ett steg på vägen. Sen måste vi skapa ett samhälle där det finns en tro att man med hederligt arbete kan förbättra sin situation. Minska litet på den svenska avundsjukan, t ex.