Tusentals barnsoldater i Colombia

colombia.jpgIgår stod det en artikel i DN om hur tusentals barn blir soldater hos gerillan. Det är inte förvånande i ett land där våldet har tillhört vardagen i flera decennier. Det beräknas att det finns omkring 7000-14000 soldater under 18 år i Colombia. Många har inte ens fyllt 12 år när de avfyrar ett skarpt vapen för första gången. De skickas i princip direkt ut i strid så fort de lärt sig grundprinciperna för väpnad strid. Enligt en tjänsteman på Unicef Eduardo Gallardo så görs det ingen skillnad på äldre och unga. De flesta av ungdomarna sluter sig frivilligt till gerillan. ”Barnen attraheras av den status man får i de väpnade grupperna. Många har också drabbats personligen av konflikten. Inte sällan har någon av deras nära anhöriga dödats” säger Gallardo.

Den störtsta lejaren av barnsoldater är FARC-gerillan med sina 15000 soldater. Enligt dem själva har de bestämmelser som endast tillåter rekrytering av ungdomar från 15 år och uppåt. Men i praktiken bryter man ofta mot denna regel.
I ett land av våld och fattigdom är det självklart att barn och ungdomar dras till de väpnade grupperna. Där får de ett vapen och mat för dagen (och inte så sällan även narkotika). Vad blir valet mellan föraktat och ändlöst tiggeri på gatan eller soldat med ett mäktigt vapen i händerna. Våldets logik.  

Annonser

One response to “Tusentals barnsoldater i Colombia

 1. När man talar om Colombia o dess krig får man beakta att mycket som kommer därifrån.. Dvs den kontrollerade median är propaganda.. Sen är det ju så att barnsoldater i Syd och Central Amerika har ju kommit fram pga. av paramilitärens agressiva tendenser gentemot lokalbefolkningen… Jag minns fortfarande en pojke på 15 år som var mer eller mindre tvungen att strida då Contras specialiserade sig på att avrätta barnen så att INGA framtida soldater ”framavlades” av den väsnterinriktade regeringen som fanns i Nicaragua då. Man pekade mer än gärna på vilka ”jävlar” Nicaraguas regering var som ”tvingade” barn att ta till vapen.. Men det hela var ju ett resultat av vad Contras gjorde.. Detsamma gäller faktiskt i Colombia i dagsläget..

  Det värsta i allt är att regeringen finaserar de paramilitära milisen, med Amerikas goda minne men de kallar det för narkotikabekämpning. Ibland så undrar jag vem man igentligen stödjer, är det ”fokets” kamp gentemot högheten eller är det den ”legitima” regeringens kamp gentemot narkotikan…

  Jag var i Central Amerika 1998 o fick jag veta om Amerikanska militärtransporter till regionen.. Det sas att det var för narkotikabekämpning men i själva verket så var det för att bekämpa FARC och EZNL.. Jag såg hur de militära transportplanen landade och blev mer och mer övertygad om att FARC måste fortsätta med sitt och att EZNL måste får säga sitt… De kan inte bara försvinna i Amerikanska vapenskrammel..

  Man vill gärna i media beskriva FARC och andra Latin Amerikanska guerilla rörelser som terroristiska och som knarklangande organisationer, på så sätt får ju regeringarna som de bekämpar legitimitet världen över att just nedkämpa de.. Annars skulle de ju aldrig dykt upp på DN. Det har blivit mer o mer att när media rapporterar från Irak ex. så heter det att ”Amerikanska soldater bekämpar terrorister” eller liknande.. Jag har inget amerikahat som det kanske känns vid det här läget men Amerikanerna har ju inte gjort det lätt för sig.. När så Amerikanerna blir bekämpade så heter det ”Terror attack”..
  Vad skulle det heta om det hade varit Sverige som var på Amerikanska krigsmaskineriets agenda….

  Hade Ogärna velat veta men är ändå nyfiken..

  Väl mött

  José Alcantara