Gripen igen….

gripen.jpg”Flygvapnet bör minska antalet stridsflygplan från 100 till 48. Så kan moderniseringen av Jas Gripen finansieras. Ett sådant beslut kan också bana vägen för en norsk beställning av det så kallade Super-Jas” så tycker folkpartiets Allan Widman om JAS Gripen. Under Rikskonferensen i Sälen kom naturligtvis Gripen på tal som så mycket annat. Minska antalet stridsflygplan? Ja, antalet flygtimmar i Flygvapnet skall ju också minskas för att spara pengar. Vad får det för konsekvenser? Färre piloter?
Har det inte pratats nog om JAS och har det inte satsats tillräckligt med pengar på denna internationella produkt? Vart är vi på väg och hur har vi tänkt oss egentligen? 

”Villkoren för anskaffning av ny försvarsmateriel har förändrats. Fortsättningsvis kommer Sverige att i första hand köpa det som andra utvecklat och i andra hand att utveckla tillsammans med andra” skriver Widman. Behöver Sverige verkligen JAS? Vårt svenska försvar skall bli mera internationellt och delta i fler utländska operationer. Det är ett måste. Är det inte marktrupperna som det skall satsas pengar på för uppgifterna utanför våra gränser? Materielförsörjningen och ekonomin är redan ett skrikande problem. Och vi pratar JAS.
Men samtidigt ligger det någonting i Widmans ord ”En sådan reduktion skulle också återställa balansen mellan antalet flygplan å ena sidan samt antalet moderna vapen och utbildade ­piloter å den andra”. Vi måste också samarbeta med våra nordiska grannländer som Norge.

Nu vill jag höra åsikter för jag kan ha missuppfattat hela saken. Flygvapen är inte min starka sida.

Annonser

4 responses to “Gripen igen….

 1. “En sådan reduktion skulle också återställa balansen mellan antalet flygplan å ena sidan samt antalet moderna vapen och utbildade ­piloter å den andra”

  Ska man rätta ett fel med ett annat?

  Läser du min blogg kan du få en annan sida av myntet.

 2. Kommentarerna i SVD till Widmans artikel är mördande för hans del. ”Dårarnas paradis” var visst en kommentar av någon i en tidigare artikel. Med sådana som Widman så blir det så.

  Det är inte frågan om antingen eller, det är både och. Det fattas helt enkelt pengar. Tom ÖB sade sent om sider att försvaret måste ha ett årligt tillskott för att klara det lilla som återstår av försvaret. Man har nått den absoluta botten efter alla idiotiska besparingskrav.

  Precis som Don Quijote så börjar Widman bli en löjlig figur.

 3. Icke att förglömma att flygvapnet har viktigare inköp att göra de närmsta åren än ännu en gripen.

  http://klauk2.blogspot.com/2008_01_01_archive.html#7025491654949434869

 4. För att lyfta Flygvapnets flygtid till det som ”behövts” i år saknas det ca 100 milj kr. Det är 2,5 promille (!) av försvarsbudgeten. Istället blir motsvarande drygt 50 piloter utan flygtid 2008. Dock smetas den ju ut lite så några av de 50 får flyga ett fåtal timmar.