Sarkozy vidgar de militära gränserna

sakozy.jpgI förra veckan blev det klart att Frankrike kommer att sätta upp en militärbas i Förenade Arab Emiraten. För detta ändamål kommer 400 soldater att tas från styrkan i Djibouti. Beslutet att sätta upp en ny permanent bas i en arabstat har en stor strategisk betydelse för det frsnak försvaret, eftersom det blir den första som inte har några koloniala kopplingar. I nuläget har Frankrike omkring 5000 soldater utplacerade i (bild redigerad av MR) tre baser i Senegal, Gabon och Djibouti. Därefter tillkommer de ytterligare 2600 som ingår i fredsbevarande missioner i Tchad och Elfenbenskusten.

Frankrikes närvaro i Afrika är historiskt av historisk orsak, men president Sarkozy har sagt att konstruerandet av morgondagens säkerhet och försvar ”skall vara behovsrelaterat och inte av sed”. Därav den militära expansionen utanför de traditionella gränserna. Att lotten faller på Förenade Arab Emiraten är inte så konstigt sedan presidenten valt en hårdare linje mot Iran. Men expansionen till trots så förbliver den hetaste frågan Frankrikes roll i NATO. Sarkozy har gjort uttalanden om att landet mycket väl kan bli fullvärdig medlem i det integrerade kommandot med allt det innebär. Men det kommer naturligtvis inte att ske utan vissa villkor, varav ett av dem är att Storbritannien rejält backar upp det Europeiska försvaret. Men britterna har visat svalt intresse vilket skapat frustration. Hur spelbrädet kommer att se ut efter valet i USA spelar också in. Relationen mellan Gordon Brown och Sarkozy har beskrivits som ”rent affärsmässig” snarare än ”varm”.

Annonser

3 responses to “Sarkozy vidgar de militära gränserna

 1. Hej Marie – de amerikanska kommentarerna till den franska basen fördelar sig enligt två ”skolor”.

  Den ena välkomnar det hela och tycker att det är förbannat skönt att Frankrike börjar dra sitt strå till stacken, vad gäller det globala säkerhetsläget (t. ex Tahiri : http://www.nypost.com/seven/01242008/postopinion/opedcolumnists/crafty_kozys_mideast_method_962022.htm); under det att den andra ”skolan” anser att basen kanappast kan spela ngn militär roll utan fungerar som ett skyltfönster för att kunna sälja materiel (t. ex. Aviation Weekly: http://www.aviationweek.com/aw/generic/story_channel.jsp?channel=defense&id=news/UAE011708.xml&headline=Franco-UAE%20Basing%20Deal%20Could%20Mean%20New%20Arms%20Deals).

  Jag tycker dock själv att ”frassarna” öppnar baser i Persiska viken.

  För den som är intresserad av fransk landkrigs-doktrin har Centre de Doctrine d’Emploi des Forces släppt detta program på engelska (pdf): http://www.cdef.terre.defense.gouv.fr/doctrineFT/doc_fond/FT-1_eng.pdf

 2. Hej Erik,

  Satt faktiskt igår och pratade med en god vän i USA om just det här. Vi höll på och diskuterade till långt in på midnatt (för mig, men ej för honom). Han har faktiskt varit i Förenade Arabemiraten och så, men ingen av oss begriper vad Frankrike har där att skaffa egentligen. Iran? Ingen av oss kom heller fram till någon vettig förklaring till varför de håller med militärbaser i Afrika. Som amerikan tycker han att det hela är onödigt, kostsamt och med en tendens till forna imperialistiska drömmar. Vad har de i sina gamla kolonier att skaffa?

 3. Basen blir ganska liten (400 man), men militärt kan den faktiskt vara viktig på två sätt.

  1) Om vapenskifte kommer till stånd mellan Iran o USA kan de franska planen hjälpa till att hålla Hormuz-sundet öppet för trafik. Stänger Iran sundet är det något som utgör en krigsförklaring mot alla neutrala sjöfarande stater (dessutom får ju inte USA sin olja från gulfen – den hamnar ju i Västeuropa!)

  2) Om det blir ett vapenskifte mellan Iran och flera västländer är även en liten styrka viktig, genom att den ger operationen legitimitet. Kazakstan, Georgien, El-Salvador, Mongoliet, m.fl. länder spelar ju inte så stor roll militärt i Irak – men det är ändå viktiga eftersom de visar att demokratiska och frihetsälskande länder även bryr sig om vad som händer mellan Eufrat o Tigris.

  Sedan vill jag bara påminna din amerikanske vän om att emiraterna var brittiska traktatsstater (fram till 1971) och inte franska; och att det är UAE som vill ha fransmännen där – allt har ju skett på deras initiativ.

  Dessutom behöver det inte bli så dyrt om ”frassarna” kan använda basen för att marknadsföra stridsflygplan och helikoptrar. Dessutom är käk, drivmedel, etc billigare än i Frankrike, och möjligheten till intressanta o realistiska övningar bättre… 😉