Röda siffror när Försvaret redovisar

hkv.jpgSkriverierna kring kostnadskrisen i Försvarsmakten fortsätter. I år kommer organisationen att kosta 1,5 miljarder mer än beräknat. Så här ser siffrorna ut enl. SvD.

– Omställning till insatsförsvar: 456 miljoner
– Löner och pensioner: 445 miljoner kr 
– Försvarsmakten, övrigt: 343 miljoner
– Regeringsbeslut: 301 miljoner
===Summa 1545 miljoner kr
Men tidningen ger även sin egen version av det hela och den ser ut enligt följande. Vad är det egentligen som ingår i posten ”övrigt”?

– Försvarsmakten, övrigt: 445 miljoner kr
– Omställning till insatsförsvar: 418 miljoner kr 
– Löner och pensioner: 381 miljoner kr. ´
– Regeringsbeslut: 301 miljoner kr
===Summa 1545 miljoner kr

Bokföring är något som verkligen kan orsaka huvudvärk. Beroende på var man lägger kostnader och inkomster, så blir bilden en helt annan. Vad är det egentligen som driver upp kostnaderna. Försvarsmakten anger omställningen till insatsförsvar som främsta orsak, medan andra menar att det är den tunga adminstrationen som är boven i dramat. Har man studerat ekonomi, vet man hur det går att trolla med bokföringen. Men det är inte att rekommendera. Pengar är pengar, finns de inte där så finns det inte där. De går inte att trolla fram.
 

Annonser

3 responses to “Röda siffror när Försvaret redovisar

  1. Jag tycker att det är rent ut sagt sjukt att försvarsmakten ska behöva betala hyror för de lokaler som används. Där lär ju försvinna en hel del pengar på vägen som kunde använts till bättre utbildningar.

    Varför ska allting interndebiteras? Är det för att hålla så många människor sysselsatta som möjligt? Snacka om att skjuta sig själv i foten isf.

  2. Din ledamot i riksdagen – Göran Pettersson borde göra en insats för att strama upp det ekonomiska tänkandet i försvaret — om modet finns.
    Att sitta på flera stolar samtidigt är avancerad cirkuskonst som gör politik och försvarspolitik seg.