Kriget om knarket

strandvakt1.jpgKarribien är den del i världen där det skrev flest mord. Förra veckan sköta elva personer till döds på öppen gata i Guyana. Fem av dem var barn. Gärningsmännen kunde inte identifieras, men motivet till illdådet var klart redan när första skottet avfyrades – knark. Handeln med narkotika i regionen är den vanligaste faktorn till våldet. Denna genererar enorma summor pengar, som i sin tur används för att köpa vapen av smugglare.

De karribiska öarna är små till sin storlek och invånarantalet därefter. Men trots det är mordfrekvensen bland dem hög. Listan toppas av Jamaica och inte Colombia som man skulle kunna tro. Även på den lilla ö-regionen St Kitts med sina 40,000 i populationen har hög andel mord. I november skedde där fyra mord inom loppet av tre dagar. I Trinidad & Tobago har morden fyrdubblats på tio år trots sjunkande arbetslöshet. Katolska kyrkan tvingades flytta julmässan som sker vid midnatt till en tidigare del på dygnet.

Orsaken är återigen knarket. Våld bryter ut när olika gäng inte kommer överens eller en affär inte gått som den skall. Nu har bland andra Jamaica och Barbados givit direktiv om att förstärka kustbevakningen. Men hur det kommer att fungera kan man ju undra. Kommer det att bli som det är i Indonesien….där alla även på regerings och departementsnivå är involverade i den lukrativa piratverksamheten? Även om kustbevakningen och strandpatrulleringen förbättras, förblir polisen på torra land svag och korrupt. Ungdomar dras till gängen eftersom dessa glorifieras och blir till ett slags ideal.
carribian.gif
I Mexiko har under de senaste veckorna strider mellan polisen och knarkgäng rasat vid gränsen till USA. Ett halvtdussin männsikor har skjutits ihjäl. I oktober gjordes rekordbeslag av narkotika i tullarna, hela 23 ton kom tjänstemännen över. Men det är bara en bråkdel av de hundratals ton som smiter förbi vakterna in till USA. Väl inne i USA kontrolleras mycket av handeln av mexikanska gäng. Handeln är så vinstgivande att produktionen av heroin i Mexiko har ökat med 58 %.

Nu försöker president Richard Lugar vidta åtgärder och har bland annat vädjat till USA. Men om kongressen kommer att godkänna förslag om stöd till anti-knark-kriget är osäkert. Det finns en oro över att Mexiko är på väg att gå samma öde till mötes som Colombia. Det vill säga bli helt kontrollerat av de mäktiga knarkbaronerna. Knark- och vapenhandel går hand i hand.

Annonser

One response to “Kriget om knarket

 1. Hmmm…

  Om man nu skulle använda alla vapnen man köpte in till att bekämpa knark kartellerna så skulle de inte finnas kvar. Med tanke på att kartellernas ”soldater” enda drivmedel är pengar o inget ideologiskt tro.. Jag vill minnas Pablo Escobar ,som var Colombias mäktigast ”knarkbaron” som de kallas i artikeln, lovade och bedyrade att han skulle överflöda USA med knark och på så sätt bekämpa Yanquilandia. Han blev knäppt till slut av en PSG skytt från USA då han jagades av USA´s bästa soldater, då undrar jag hur i all sin dar det inte är lika lätt eller rättare sagt varför lägger man inte ned den mödan som det krävdes för de att göra sig av med denne ”knarkbaron” som att göra sig av med de som finns nu.. Man måste veta att Mexico precis som andra Central Amerikanska stater ”lider” av guerilla verksamhet.

  Colombia är ett gott exempel, där målar man ut FARC som en av de starkaste kartellerna och att de driver egna fabriker osv osv. Vad man inte får veta är att FARC har ca en 4:e del av landet under sig och att de driver ett regelrätt krig mot Colombias regim. Det har de gjort sedan 70 talet eller längre.. Deras ledare som anses var terrorister efter den senaste stämplingen lever och mår gott.. Deras soldater bekämpar armen så gott som varje vecka..

  Och så klart så som i andra krig blir även de bekämpade…

  Det jag frågar mig är om man nu menade allvar med vapenlevernaserna som skickas till regionen för att bekämpa knarket varför kan man inte göra detsamma mot ”knarkbaronerna” som man gjorde mot Pablo Escobar som var ett hot mot grannen i norr.. jag har svårt att tro att vapnen som skickas dit är till för just detta ändamål.. Vi snackar om miljardbellopp.. Kan man inte slå ned knarklangare med de resurserna kommer man ALDRIG att göra det..

  ..

  P.S.. Hej Marie
  D.S..