Könskvotering i utlandsstyrkan?

Minst 40% av soldaterna i utlandsstyrkan skall vara kvinnor. Det föreslår en grupp i Kristdemokraterna med motiveringen att det skulle underlätta missionerna med. ”Vi vill att det ska vara 40 procent kvinnor i de internationella operationerna” säger Ella Bohlin, Ordförande i kristdemokratiska ungdomsförbundet. ”De soldater som är i tjänst har inte bara ett operativt ansvar, utan träffar också lokalbefolkningen. Ofta har kvinnor i krigshärjade områden utsatts för övergrepp av just män i uniformer, och vågar inte berätta för en man i uniform vad de varit med om. Kvinnorna kan lättare identifiera sig med en kvinna, och känna förtroende” menar Bohlin.

Visst stämmer det att kvinnliga soldater kan uträtta saker som männen inte kan. Därför behövs de. Men om man skall införa könskvotering i utlandsstyrkan är en annan fråga. Det är precis här som med värnplikten. Män och kvinnor deltar på samma villkor och här går det inte att kompromissa. I dagsläget är dessutom 40% kvinnor i utlandsstyrkan ett mål som inte går att uppfylla. Inte som det ser ut rekryterings- och lönemässigt. De kvinnliga värnpliktiga har ökat, men andelen är inte hög och avhopp sker. Det skulle väl i såna fall vara till att rekrytera från hemvärnet och polisen. Men inte heller det skulle nog räcka.

Varför inte göra som Indien, sätta upp en bataljon helt bestående av kvinnor. Så vitt jag vet har den fungerat hur bra som helst nu i Afrika. Inga trista könskonflikter där inte. Varför kan inte vi prova här i Sverige? Men vi skall ju vara jämställda till varje pris, eller hur…..

Annonser

One response to “Könskvotering i utlandsstyrkan?

  1. Lycka till med att få ihop en bataljon med enbart kvinnor!