Sex veckor istället för sex månader i Tchad

Den svenska insatsstyrkan till Tchad har redan varit försenad. Nu kommer dessutom beskedet att de bara får stanna i fyra till sex veckor på plats. Kostander ligger oförändrat på 380 miljoner kronor. Det råder förvirring bland officerare och soldater i styrkan som haft siktet inställt på att få åka ut och inte tillbaka. Vad skall man tro om detta? Då är det lika bra att inte åka alls. Vad hinner man uträtta på några få veckor. Finns det överhuvudtaget resurser till ordetliga operationer i svensk regi?

Alla partier stödjer dessutom insatsen i den annrs 3700 man starka EU-styrkan. Befälhavaren Patrik Nash ser helst att svenskarna stannar ett helt år  som alla andra, vilket han också uttryckt offentligt. Men budgeten tillåter inte detta. Internationella operationer är dyra att genomföra. ”Insatsen behövs eftersom situationen där är fruktansvärd” säger Urban Ahlin (s). Hans Linde (v) tycker att det är märkligt att skicka iväg en styrka för så stora kostnader och sedan får den bara stanna i knappt en månad. Han sätter också fingret på Frankrikes dominans i regionen samtidigt som landet har en egen agenda som stödjer den sittande regeringen. ”Det hotar neutraliteten och det är viktigt att vi är mycket tydliga med att inte ta ställning och med att det är en neutral insats” säger Linde.

Annonser

15 responses to “Sex veckor istället för sex månader i Tchad

 1. Det är inget annat än pinsamt. Nu får Sveriges politiker skämmas offentligt för att de inte klarar av att leva upp till det som de lovar på stormötena.

  Helt sjukt att det ska vara på detta sättet.

 2. Pengar så klart… vad trodde du?

 3. Bara en tanke, man skall inte tro blint på allt vad media tolkar på trovärdigt sätt. Det kan gott och väl hända att sanningen har blivit förvrängd även om det har framställts på ett väldigt trovärdigt sätt… Det är i a f det jag utgår från!!

 4. och det här redan innan beslut om JAS E/F (”Super gripen”) och NRF-deltagande och ny ubåt och lufttransportbrist och…ja, ni ser vart jag vill. Lägg därtill att det hela ska göras om till en inte-värnpliktig-men inte-yrkesarmé-heller-armé i enlighet med försvarets perspektivplanering, ja då är soppan förödande.

 5. bara en tanke: Du kan ta det direkt från en insider – det är så illa.

 6. Så illa? Det är mycket värre…
  Om inte FM får föra över 800+ milj från materiel- till verksamhetsanslaget – (och varför skulle de få det? Mycket talar i stället för att FöD avser sätta ner foten och få stopp på glädjekalkylerna i HKV. Som ofoget att sätta NBG i R 10, t ex.) så kommer verksamheten att gnissla till tvärstopp före sommaren. NBG får åka hem och hamna i R 30 (vilket torde vara mer realistiskt), övningar ställs in, vpl blir på sin höjd utbildade till ngn sorts folkmilis (”hv minus”), flygarna får inte flyga, plåtschabraken ligga tjudrade vid kaj osv.
  Glöm NATO-medlemskap. Som en tysk överste sa: ”Vi kan inte ta in någon som inte VILL förvara sig själv…”
  Då slapp man ju den debatten, förståss.

 7. Hehe, ja det är ju ett sätt att slippa debatten!

 8. Hursa Major? Skrattar tyskarna åt Sverige?

 9. Nej. Tyskarna skrattar INTE.

 10. Skakar på huvudet.

 11. Den där översten råkar inte vara en viss S. vid AusbZ M?

 12. Nej. En fd skolchef vid PzTrSchule i Munster.