Med eld och svärd

eldsvard.jpgPolens nationalförfattare (motsv. Strindberg här hemma) heter Henryk Sienkiewicz. Jag har tidigare nämnt honom här på bloggen. Hans romaner handlar inte bara om olika epoker i Polens historia, utan är också oerhört spännande och med färgstarka karaktärer. En av hans mest kända verk heter ”Med eld och svärd” (Ogniem i Mieczem) och utspelar under de blodiga kossack-krigen mellan Polen och Ukraina på 1600-talet. Jan Skrzetuski är en polsk ädling som precis återvänt från krigen i Krim bara för att rida in i ett annat. Men på vägen dit möter han två personer som avgör hans kommande livsöden. Helt ovetandes råkar han befria den farlige rebelledaren för kossackerna – Chmielnicki. Därefter möter han den vackra Helena Kurcewiczowna. ogniem_i_mieczem.jpg Det blir kärlek vid första ögonkastet, men hon har redan blivit trolovad med den hetlevrade och mörke Bohun Szyszko, som också sympatiserar med kossackerna. Jan frågar Helenas bestämda och dominanta moder om hennes hand. Efter väldigt lite protester säger hon ”ja”, hon hyser mer sympati för polacken Jan än den eldfängde kossacken Bohun. När den senare får veta vad som inträffat, rider han omgående till familjens gård och mördar Helenas mor samt fyra bröder. jan.jpgTrots att Helena flyr till en stark fästning, lyckas kossackerna inta den och Bohun rövar bort henne. Krigen har samtidigt brutit ut och hela Polen förvandlas till ett blodigt och brinnande slagfält. Jan börjar genast söka efter Helena tillsammans med sina muntra och skickliga kämpar till vänner.

slagfalt.jpgRegissören Jerzy Hoffman är ett välkänt namn i Polen. Hans filmer (Ogniem i mieczem, Potop, Pan Wolodyjowski) är populära och inte minst filmatiseringen av ”Med eld och svärd”. Han var själv mycket entusiastik till att få ”ge liv åt sina favoritkaraktärer” i Sienkiewicz roman. Filmen slår till och med Braveheart och Hollywood i skådespeleri, kostymer, action och dramatik. Det är en oerhört mänsklig film som trots att den utspelar sig under en fruktansvärd period våld och elände, är ful av varm humor och personligheter som man känner sympati för från första ögonkastet.

Annonser

5 responses to “Med eld och svärd

  1. Quo vadis är en annan av hans romander som är värd att läsa. Den filmatiserades på mediokert sätt av Hollywood. Boken är bättre, om än mycket papistisk.

  2. Vet att ryssarna nyligen fullbordat en film. ”1612” heter den. Den är så ny att DVD:arna som finns att köpa via ebay inte har engelsk text ännu. Men den verkar maffig.

  3. Har du sett den här filmen Ora?

  4. Nej, dessvärre, men jag skall hålla utkik efter den.

  5. Då får du allt åka till Polen, Ora. Såvida du inte köper den via Ebay eller http://www.polishmoviesonline.com/

    Själv har jag ju vänner i landet som köper dem åt mig.