Lika för lika

Vi skall alla vara lika inför lagen. Åtminstone teoreiskt sett, men verkligheten är ju oftast en annan. Män och kvinnor i Sverige är inte lika inför pliktlagen. Detta konstaterar den avgående generaldirektören för Pliktverket, Björn Körlof. Vi måste inför en könsneutral mönstringsplikt i landet om vi skall få bästa resultat. Försvaret behöver fler kvinnor vilket vi har fått höra tidigare. Kvinnor har fått bli soldater sedan 28 år tillbaka, men fortfarande finns myckt kvar att göra. Mönstringsbiten, bättre uniformer och kost anpassade efter kvinnokroppen etc. Trots att vi skall vara lika, är vi fortfarande olika. Men vi deltar på lika villkor som soldater.

”Min uppfattning är att försvaret fortfarande är en organisation där fördomar mot kvinnor förekommer. Det är naturligtvis inte acceptabelt, och i samarbete med Försvarsmakten och Försvarshögskolan jobbar nu Pliktverket hårdare än någonsin för att öka jämställdheten inom försvaret. Det här är ett mycket viktigt och långsiktigt arbete som inte kan underskattas” skriver Körlof på DN debatt. Men det blir naturligtvis inte helt lätt med de ekonomiska problem som Försvarsmakten dras med i nuläget. Att det förekommer fördomar inom FM mot kvinnor är en sak, men vilka fördomar finns då inte omvänt ute i samhället? Ingenting av detta gör de nuvarande läget bättre. Körlof har rätt i att de är ett långsiktigt arbete och mycket återstår att göra.

Annonser

9 responses to “Lika för lika

 1. Frösvarsmakten är väl endå samhället? När de plockar av sig uniformen och går förbi ica och köper falukorv på vägen hem. Har de då även hängt av sig sin kvinnosyn? Nej…. Han ville alltså bara synas lite i tidningen. Fixar vi jämställdhet i samhäller fixar vi även jämställdhet i samhällets alla underkategorier.

 2. I den nya samlade diskrimineringslagen hoppar man över den grova diskrimineringen av unga män som värnplikt och mönstringstvång utgör.Det är alls inte bra som det är.Att ppleva i skolans avgångsklass att ” du har fel kön, det blir ett år i fångläger…….men du har rätt kön, varsågod och fortsätt med din utbildning..”
  Lika rättigheter, lika skyldigheter, lika inför lagen, samma lag för alla.

 3. Vänta jämförde du Värnplikt med att sitta i fångläger? Typ som Gulag eller?

 4. Intressanta reflektioner. Läs gärna mer om varför tjejer behövs i lumpen, hur det går till att ansöka och så vidare på http://www.lumpen.nu/tjej. Ha det gott!

 5. ”Tjejer” behövs inte i lumpen. Av ideologiska skäl har man infört kvinnor i det militära, vilket är något helt annat.

  Kvinnor och män är olika. När Titanic sjönk gav männen barnen och kvinnorna företräde. Det heter civilisation. Extrem individualism övergår så småningom i barbari, och det ser vi idag alltmer av.

  Inom parents kan jag tillägga att jag har egen erfarenhet av ”tjejer” i lumpen. Och det bekräftade min föraning om att de i vart fall inte är där därför att de just behövs.

 6. äldre man i arbetsför ålder

  Jag har så mycket att säga. Men sitter på jobbet och borde strunta i er allihop.
  Gjorde lumpen ’79 i m/59. och grå vinteruniform m. 52/58. Genomlevde ALLA stipulerade repmånader utom en. Nån gång på 90talet skrev jag ett sexsidigt brev till batchefen om vad jag upplevt. Han trodde jag ville göra narr av verksamheten.
  I korthet:
  Jag såg att vi repgubbar bara var där för att generera logistik. Vara pluppar på en karta och bli pekade på. Min farhåga bekräftades av ÖB (kring -90, ni stridspittar kan väl namnet på’n) som sade i tv att ”repetitionsövningarna är till för befälen”. So much för ”folkarmén” och ”försvar”. (Ta och sammanställ alla repgubbehistorier, fråga er pappor – vi gjorde ALDRIG nåt meningsfullt för försvaret av vårt land!)
  Jag var krigsplacerad i 13.e fördelningstabsbataljonen. Teleförbindelser på fördelningsnivå (dvs ”division” för er andra, dvs 15000 man) är viktigt! Vi fick INGA nya prylar från 1979 till 1995. Men slapp småningom släpa med en del teleprylar för vev- & batteridrift i VWbussen. Vi hade en skarvtång -79. Sista åren knöt vi kabelskarvarna. 79 hade vi en RÖRBESTYCKAD ”linjekontrollmätbrygga”- en grej att leta jordfel & avbrott med. Den kom ALDRIG ur förrådet på S2.
  Kabelmesar snyggt hårdlödda på 50talet och aldrig nånsin lagade. Kvittera ut samma felanmälda kabestycke (1000DL) man lämnade in övningen 4 år innan.
  INGEN felsökningsutrustning eller -utbildning.
  Jag improviserade en gång med Kronans ”ohmmätare” i träetui och en morakniv att jorda med. Och fick beröm för detta av batch.: ”sådant skulle inte en anställd armé åtstadkomma”. Men Va Fan!

  Nä släng hela skiten. Vi har ändå varit under Natos ”kärnvapenparaply” sedan Torsten Nilssons dagar.

  Konstigt, då ’79/80 sades det att soldaten inte var slututbildad förrän efter 1:a repövn. Det var hemvärnet som skulle ta 1:a invasionssmällen. Och nu? Vi ”måste ha stadsregementen ustlängda i heeela landet” som skydd. Vadåför? beväringarna är ju inte stridsdugliga enl. ovanstående doktrin!
  Allt är bara snack! Köp lite Natogangsters för krigsmaktspengarna. Med ett enda gangstergäng som rular fett i kvarteret blir det peace på gatorna.

  Till sist: jag känner en kille i Gbg som publicerat på väbben en uppsats om ett störtåligt distribuerat nätverk (t ex för fildelning – eller stridsledning!). Det hade inga ”klusters / knutor”, som t ex bittorrent får (man ser inte alla noder). Han uppsöktes oförhappandes av ett par säpogubbar som ville tvinga honom (”öövertala”) att jobba åt ”Försvarsmakten”. Dvs åt Hägglunds. Som ägs av British Ordnance eller vadenue. Ville han inte så kunde han HAMNA I FÄNGELSE för *värnpliktsvägran* sade dom. Han lovade att ta upp detta med närmsta dagstidning och fick vara ifred.
  Dra slutsatserna själva.
  Bortslängd tid. Arbetsplikt. Värnplikt. Gulag.

 7. Methinks mönstringen bara är ytterligare en del av det ”stora projektet”, där Försvarsmakten får betala för att åldersklassen består Riket med en årlig upplaga statistik som visar på unga mäns fetma, tandhälsa och annat intressant som inte har nåt med deras fäighet att försvara Sverige att göra. Och FM betalar.
  Appropås Körloffs fördomar mot försvarsanställda (ska man bli KRÄNKT, här?) kan bara sägas att jag aldrig sett honom tala med några av de kvinnliga anställda på mitt regemente.
  Vad gäller ”hederlig arbetare” härovan kan bara sägas att det är bra att S 2 lades ner när det gjordes. Och att Hägglunds mig veterligt aldrig sysslat med ledningssystem åt FM.

 8. Precis Majoren. Man låter alltför ofta en massa tokar prata en massa löst dravel om Försvaret oemotsagda. SÄPO-gubbar som rekryterar ledningssystems arkitekter åt fordonstillverkaren Hägglunds… En del har fantasi…

 9. Nej hägglunds bygger inte ledning system det är Celsius som bygger dem.