Storleken har betydelse, eller?

nbglejon.jpgStriden om Nordic Battlegroups lejon fortsätter. Den finska tidningen Iltalehti rapporterar att Sveriges heraldiker har retat sig på att genitalierna har tagits bort. Brigadgeneral Karl Engelbrektsson har enligt min egen gissning, många gånger fått berätta att orsaken är att otaliga kvinnor faller offer för sexuella övergrepp i krigshärdar runt om i världen. Enligt tidningen är det han som fattat det avgörande beslutet om det slutliga utseendet.
Men Sveriges heraldiker är inte nöjda med detta. En av dem är Henrik Klackenberg som säger ”de bryter mot spelreglerna genom att ändra symbolen utan att fråga oss”. Enligt en annan heraldiker, Vladimir Sagerlund är detta ett bevis på okunskap om historia. Förr i tiden gav svenska armén man bort likadana symboler till fosterlandsförrädare. Han föreslår därför en kompromiss. Lejonet skall behålla sitt kön, fast i mindre storlek. Så gjorde man ju med svenska tullens symbol.

Det är väl lagom är bäst som gäller, eller?

Annonser

3 responses to “Storleken har betydelse, eller?

  1. Påminner litet om historien om grabben som fick frågan om storleken har betydelse. Han svarade glatt ”Nej, inte för mig”. Historien förtäljer inte grabbens namn, men nu kan jag tänka mig svaret.

  2. Ja, det är ju tur att Svenskar har så mycket frihet och utbildning så de kan ägna sin tid åt sådanna frågor.

  3. Vi får vara glada att inte lejonet avbildades rullat i tjära och fjäder…