Hur länge till?

ovebef.jpgDen ene kräver besked av den andre. Under rikskonferensen i Sälen krävde Försvarsminister Sten Tolgfors redogörelse från ÖB. Nu kräver ÖB i sin tur besked från regeringen. Han är djupt oroad över den ekonomiska krisen. Att det inte kan fortsätta som det har gjort hittills, det vet nog vi alla som följt utvecklingen. Men det är som Pagrotsky har klargjort, försvaret kostar lika mycket som det gjorde på 80-talet. Detta trots alla nedläggningar av regementen, flyg- och marinbaser. Varför? Var är de pengar som skulle bli över? De pengar som nu skulle ha behövts i exempelvis Tchad för att svensk trupp skall slippa göra andra besvikna.

Enligt ÖB kan Försvarsmakten klara skivan 2008-2009, sen börjar det lysa rött. ”Det är ju uppdraget som ska styra, men det har varit tvärtom väldigt lång tid” säger han. Det går inte att spara mer om inte uppgifterna ändras. Han ser gärna att större frihet ges åt FM att bestämma över de egna förändringarna. Detta gör det möjligt till effektiviseringar. För mig påminner detta faktiskt lite om Napoleons kårsystem. Även om han själv styrde över hela armén, hade varje kår en helt egen handlingsfrihet inom ramen för den övergripande strategin. Det var ett effektivt system som ledde till seger efter seger.  

Så i nuläget ser det efter alla åsikter, debatter och turer ut som att FM behöver en ny ekonomi, en ny uppgift och en ny strategi. Den sista kan vi även kalla vision.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.