En vision om Nordisk Allians

Hittade en film på Youtube gjord av en norrman. Den handlar om ett enat Norden, inte minst vad gäller försvarsallians. Det är svårt att enbart tala om Scandinavien när Finland då lämnas utanför. Egentligen borde Estland och Litauen vara med. Men se videon och ge era åsikter.

Annonser

13 responses to “En vision om Nordisk Allians

 1. emil svensson

  Tack för den upplysningen. Precis vad jag letat efter.En nordisk union mellan alla de nordiska länderna är det enda rätta.

  Vad glad jag blev. Nu kommer jag att ta kontakt med föreningens representant i Stockholm. Jag är övertygad om att detta är den bästa lösningen för de skandinaviska länderna.

 2. Kul att höra att videon gjorde dig glad. Men den där URL-adressen i slutet fungerar inte. Eller så har de ändrat den.

 3. Det finns bara ett ”nordiskt försvarssamarbete” som kan fungera, det med svenska officerare, finsk trupp, norsk materiel och dansken som fiende… 😉
  Det var inte EU som hindrade ett nordiskt försvarssamarbete efter ww2, som videon påstår, det var det faktum att ett samarbete med Sverige inte var ett tillräckligt bra alternativ för Norge och Danmark. När NATO formades anslöt dessa sig dit. Troligtvis var detta – då – ett gott val, som även Sverige hade fördel av under kalla kriget.
  Låt inte nationalromantiker bestämma om säkerhetspolitik, det blir bara så fel…

 4. Blev också fundersam. Har inte hört att EU skulle ha hindrat tillkomsten av en nordisk försvarsallians.

 5. Jag tycker att det är ett intressant alternativ detta med en Nordisk Union/Allians. Om det är genomförbart i dagens samhälle är en annan sak.

  Angående vad som hände och varför går att bland annat att läsa i (en bok jag läser just nu) ”Hemlig utrikespolitik” (kalla kriget, utrikesnämnden och regeringen 1946-1959) av Stefan Ekecrants. Har även införskaffat en annan bok som är högintressant: ”Den bräckliga barriären” (Finland i svensk säkerhetspolitik 1948-1962) av Olof Kronvall (Försvarshögskolan).

 6. En gul flagga med ett rött kors, är inte det den svenska statskyrkans flagga från adertonhundratalet?

 7. Nej Arthur….flaggan är äldre än så. Det är Kalmarunionens flagga
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordens_flagga

 8. Här är svenska kyrkans flagga

 9. Intressant, jag undrar om likheten mellan kyrkans och Erik av Pommerns flagga är en slump.

 10. Fordelen med, en Nordisk union kontra EU er at vi bedre bevarer vårt selvstyre og vårt demokrati, på lang sikt samtidlig som vi vil stå sterkere internasjonalt. Faktum er at vi ikke vinner noe som helst ved at være medlemmer av EU. De goder som medlemskapet medfører kunne vi også hatt gjennom særlige avtaler med EU. Det kreves ikke medlemskap, det koster bare penger og krever at vi gir fra oss våre demokratiske rettigheter.

  Det viktigste for meg personlig er allikevel at jeg føler sterk Tilhørighet med mine Nordisk Naboland, og jeg har absolutt merket at andre fra De Nordiske landene føler det samme som meg.

  Norden er vårt valg http://www.nordiskvision.org

 11. Välkommen Plosj. Vad bra att du ger oss den rätta adressen till Nordisk Vision, har länge varit nyfiken på er. Är just nu på militärövning, så jag kan inte skriva någonting längre. Men jag tycker som ni att de nordiska länderna skall gå samman.

 12. Drømmen om et tetter Nordisk samarbeid vi kan kalle den moderne Nordisme den lever i allefall på nette 100 vis av nettdebatter viser oss at det faktisk er en sak som fenger blant oss Nordboere : )

  Ta en titt på disse videone på Youtube..

 13. ill de som tycker en nordisk allians verkar som en bra idé

  Besök http://www.united-scandinavia.com och kom med åsikter.

  Sidan representerar en grupp som gör ett ärligt försök att uppnå visionen om ett enat skandinavien 😉