Dödens handelsman

vbout.jpgIgår greps världens mest eftersökta vapenhandlare, Victor Bout. Han blev tagen på sitt hotellrum i Bangkok av den Thailändska polisen. Vad han exakt gjorde i landet är ännu inte klart. Men sannolikt hade det kopplingar till militärjuntan i Burma, med vilken Bout har goda kontakter. USA har jagat honom i flera år och nu är jakten äntligen över, om han inte lyckas smita.

Victor Anatolyevich Bout är en f.d. KGB officer och var han exakt kommer ifrån ursprungligen är omstritt. Men båda hans föräldrar var ryssar och antagligen föddes han i dåvarande sovjetiska Tajikistan. Efter att år 1993 ha dragit sig tillbaka från KGB i samband med den sovjetiska kollapsen, satsade Bout på vapenhandel och blev snabbt ett stort namn inom dessa kretsar. Han går under smeknamnet ”The merchant of death” vilket är titeln på den bok som handlar om honom skriven av Douglas Farah och Stephen Braun. Den finns att låna på FHS för den som önskar läsa. Bouts affärer har varit omfattande om omstridda. Han misstänks ha försett såväl den colombianska FARC-gerillan, talibanerna som Saddam Hussein med vapen. Han handlade även mycket med i princip alla stater i Afrika. På listan finns Angola, Kamerun, Kongo, Liberia, Libyen, Rwanda, sydafrika, Uganda och många fler. Det är inte heller klart hur täta kontakter med den innersta kretsen i Kreml han har. Både Ryssland och Ukraina är de största leverantörerna av vapen till juntan i Burma. Men som vilken annan vapenhandlare som helst i hans klass, verkar Bout ha sålt vapen åt alla som haft pengar nog att kunna betala för dem.

Victor Bout talar åtminstone sex språk flytande bland annat franska, engelska, portugisiska och uzbekiska. Han var under en period tolk i Angola åt den sovjetiska armén. Att vara språkkunnig underlättar alltid i internationella affärssammanhang. Det vet vi alla.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.