Karl XII:s karoliner på Ryska Filmfestivalen

karl.jpgJag har två gånger tidigare skrivit om den ryska filmen Härskarens tjänare (Sluga Gosudarev). Första gången blev det en kort duell-scen och andra gången hela slaget vid Poltava och lite till. I år kommer visas den på ryska filmfestivalen som börjar på torsdag. Filmen är textad på svenska och går att se både i Uppsala och Stockholm.

affisch.jpgHärskarens tjänare handlar om två duellanter vid Solkungen Ludvig den XVI:s hov, som blir exilförklarade av honom. De sänds till varsin sida i det svensk-ryska kriget. Den ene hamnar i tsar Peter den stores läger och den andre i kung Karl XII:s. Uppgörelsen sker i det blodiga slaget vid Poltava.

peter.jpg År 2009 är det 300 år sedan det ödesdigra slaget ägde rum. Desto större anledning att se denna färgstarka och actionspäckade film. Dueller, mystiska ryttare, vackra kvinnor…filmen har allt man kan önska. Dess officiella hemsida återfinns via den här länken.

Tider för visningar samt information om biljettbokning finns på Kinoruriks hemsida. För er som vill se andra filmer som inte innehåller krig finns komedin Skådespelerskan, Mordet på Tsaren och skräckfilmen Nattens Väktare (Nochnoy Dozor).

Själv kommer jag att arbeta på festivalen, så vi ses där!
strid.jpg

Annonser

Ett svar till “Karl XII:s karoliner på Ryska Filmfestivalen

  1. Någon sen har jag nu sett denna film. Tog två goda vänner, en flaska whiskey och gav den en chans.

    Men filmen var ju en sådan våldtäkt på historien så efter ett tag satt vi alla tre och bara gapa.

    Vilket är synd, för den är otroligt snyggt gjort. Men man brukar ju inte heller spara på krutet när det är dags för propaganda.