Den organiserade brottsligheten i Makedonien

makedonien.jpgDen makedonska regeringen har på allvar börjat kartlägga den organiserade brottligheten i landet. Statistiken över smugglingen med människor, vapen, tobak och andra varor som lyxbilar var fram till år 2005 låg. Men sedan man började slå till mot de kriminella nätverken har siffrorna stigit.

Den organiserade brottligheten tog fart under Kosovokrisen 1998-1999 och den interna konflikten mellan makedoner och albaner i landet år 2001, vilken resulterade i över ett hundratal döda och skadade. De flesta av ledarna för nätverken startade sin karriär som frihetskämpar eller krigsherrar för att därefter sadla om till politiken. En del av dem lämnade inte sina brottsliga karriärer bakom sig för det, utan fortsatte i samma fotspår även inom sitt nya område. I slutet av 1990-talet blev Makedonien kritiserat från internationellt håll för att agera slapphänt med den interna kriminaliteten och korruptionen.

Den lukrativa människohandeln är ett mörkt kapitel för sig. Men jag väljer att skriva om den illegala handeln med vapen. Den rotades fast under krigen på 1990-talet och fortsätter att vara viktig inom nätverken. Oroligheterna kring Kosovo har knappast förbättrat situationen. Makedonien fungerar som en slags mellanhand i smugglingen. En del av vapnen har stannat kvar i landet. Idag beräknas det att runt 15% (330,000 personer) av befolkningen är beväpnad. Lite över hälften av dessa äger ett vapen illegalt.

Den organiserade smugglingen av vapen förekommer även inom den makedonska armén. I augusti förra året arresterades åtta höga tjänstemän några av dem logistikansvariga, för att ha sålt vapen till Bulgarien. Det lustiga i historien är att de sålde både nya och gamla vapen. De nya vapnen vilka NATO nyligen hade sänt till den makedonska armén, såldes för samma pris som de gamla. Till exempel värderades en i princip oanvänd kulspruta värd 3,670 dollar per styck till 300 dollar. Men det är ju klart, vapnen var ju inte köpta av tjänstemännen själva. Det beräknas att denna typ av fiffel bland de anställda kostar regeringen omkring 1,3 miljoner dollar i förlorade vapen.

Annonser

One response to “Den organiserade brottsligheten i Makedonien

  1. In med dem i EU så löses allt. Eller hur var det man tänkte nu igen?