Framåt marsch för spargrisen

Nu drar besparingarna igång på allvar. Försvarsminister Sten Tolgfors har givit besked i den frågan. Nu kommer materielanslaget att skäras ner med 650 miljoner kronor. Av denna summa kommer 130 miljoner att gå till de internationella insatserna.

Samtidigt har det blivit klart att Nordic Battlegroup skall avvecklas. Huvuddelen av soldaterna har kontrakt fram till november. Om det inte blir någon insats kommer soldaterna istället att bemanna styrkorna i Afghanistan och Kosovo under hösten 2008 och våren 2009. NBG:s soldater är övade för uppgifter utomlands och därför vill Försvarsmakten ta tillvara på deras kompetens genom att låta dem genomföra utlandstjänst även om det inte blir någon EU-insats. ”En följd av denna åtgärd blir också att Försvarsmakten, som befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation, kan spara 20–30 miljoner kronor” säger chefen för Försvarsmaktens förbandsproduktion Göran Mårtensson.

Annonser

8 responses to “Framåt marsch för spargrisen

 1. Då var kampen igång för de övriga som inte åker med de kommande utlandsmissionerna. Ska de få en månad eller tre månaders uppsägningstid, från när blir de uppsagda osv?

  Som vanligt så tvingas försvarsmakten att ta ett tråkigt ekonomiskt beslut i nöd. Det blir som det blir.

 2. Beslutet att lägga ned NBG ter sig minst sagt idiotiskt. Men med tankle på den situation man sitter i är det dock möjligt att det var det minst idiotiska förslag man kunnat fatta.

  Man kan trots allt inte kallas dumsnål om man inte själv får bestämma över sin ekonomi.

 3. Nej, det är helt enligt plan att lägga ner NBG. Nordic Battle Group har alltid bara varit planlagt att ha beredskap våren 2008. Nästa åtagande för svensk del inom EU:s Battle Groups är 2011.

  http://en.wikipedia.org/wiki/EU_Battle_Group

 4. Ja alla soldater i NBG är anställda med 3 månaders uppsägningstid. På fredag 11/4 kommer många antagligen att få beskedet att dom är uppsagda. Problemet som Försvarsmakten får när man tar beslut att avsluta anställningar i förtid är att de som man nu avskedar får en bitter eftersmak och funderar nog både en och två gånger innan de återvänder. Försvarsmakten behöver dessa personer för att bemanna utlandsmissionerna i framtiden.

 5. Va i…? Lyxfällan Staten-style någon?

 6. hehe, bra kommentar där, Halldin.

 7. Försvarsmakten har – oombedd – erbjudit plusmeny, igen. Varför ska vi lägga förband i 10 dagars beredskap med anställda soldater när så inte krävs av uppdragsgivaren? NBG skulle blivit en förändringsmotor för FM, nu blev det ett ekonomiskt blysänke istället.

  Och, det värsta – inte heller i detta fall har FM/info lyckats åstadkomma en vettig kommunikationsplan för att få fram SITT budskap, utan media har initiativet. Precis som i frågan om Op Artemis. Vojne, vojne.

 8. Finns det något exempel på när FM har tagit och behållt initiativet när det gäller mediaexponering? Knappast… mil.se:s ”nyheter” är efterläge och tillrättaläggande så det bara skriker om det.