Mer pengar till Norges försvarsmakt

Norges försvarsplanering för nästa år får ett tillskott på 800 miljoner norska kronor. När man här ständigt får höra om besparingar, nedskärningar, minskningar (kärt barn har många namn) etcetera, är det en annan ton i vårt kära grannland. I försvarsplanen som släpptes den 28 mars går det att se hur totalsumman slutar på 32,34 miljarder norska kronor.

Men överbefälhavaren Sverre Diesen är inte tillfreds med detta. Det är oklart när denna summa blir nådd eller hur den påverkas av prisförändringar i försvarsmaterielen. General Diesen lät själv släppa en egen försvarsanalys (DA07) i slutet av år 2007. I den manar han till förutsägbarhet i budgetplaneringarna. Han har själv sagt att han hellre föredrar små med förutsägbara budgetar än raka motsatsen. Han gav också rekommenderingar till regeringen, bl.a. om vad som kunde läggas ner och behållas. Men den nya planeringen följer inte alla överbefälhavarens råd.  

Annonser

8 responses to “Mer pengar till Norges försvarsmakt

  1. Du menar 800 miljoner i tillskott??

  2. med andra ord är alltså Norges försvarsbudget numera större än den svenska….

  3. Det stämmer, tack för rättningen 800 miljoner norska kronor. Gick att läsa om budgeten i Jane’s Defence Weekly.

  4. Jaha… då får man väl sluta med Norgeskämten med…

  5. …Kanske dags att damma av den gamla strategin… Vi förklara krig mot dem, varefter vi sedan omedelbart deklarerar: ”Vi ger oss!”

  6. Det var det jag sa hela tiden. Vi skulle inte gett upp unionen…

  7. ”vi” gjorde inte helelr det, Det var Norrmännen som traskade iväg till frihetens toner…

  8. Mmm. Kloka pojkar, norrmännen…