Redacted – En film om Irakkriget

Abeer Qasim Hamza var en 14-årig irakisk flicka. Hon levde tillsammans med sin familj i en by utanför Al-Mahmudiya som ligger söder om Bagdad. I närheten av deras hem låg en amerikansk vägspärr som bemannades av soldater ur 502nd Infantery Regiment.  Dessa kunde ofta se Abeer arbeta i trädgården. Vänner till familjen varnade hennes far, men han svarade i lugn ton att hon bara var en liten flicka. De amerikanska soldaterna brukade ofta genomsöka huset. Vid några tillfällen gjorde de närmanden mot Abeer. Så en dag hände det….

Den 12 mars år 2006 klev fem soldater som bevakade vägspärren in i familjens hus. Det var mitt på dagen, de hade druckit och gjort upp sinsemellan om att våldta Abeer. De skiljde henne från de övriga familjemedlemmarna i två separata rum och våltog henne. En av soldaterna vid namn Steven Green dödade hennes föräldrar och yngre syster. När de var klara sköt de Abeer med ett skott i ansiktet, tände eld på kropparna och hela huset för att utplåna alla spår.

Brian De Palmas senaste film ”Redacted” bygger på dessa verkliga händelser. Han har dock av rättsliga skäl tvingats ge soldaterna nya namn och ändra verkligheten något. De Palma har skapat en slags dokumentär av ihopsamlade filmklipp. En av soldaterna är Angel som har tagit med digitalkameran för att skildra sin tid i Irak. Han hoppas bli antagen på filmskola efter detta. Genom hans kamera får vi följa de händelser och attityder som ledde fram till våldtäkten. De Palma tar också upp de privata filmsnuttarna på You Tube, bloggarnas personliga språk samt övriga websidor och medier runtomkring detta. Han visar även verkliga nyhetsbilder som blivit ”redacted”, censurerade. Den 14 maj år 2007 förbjöd USA:s försvarsdepartement videokameror och tillgång till portaler som Youtube för att förhindra amerikanska soldater att förmedla videoklipp medan de fortfarande är i aktiv tjänst i Irak.

På detta sätt blir allting mera verkligt. De som brukat titta på You Tube och Liveleak samt läsa bloggar med anknytning till konflikterna i Mellanöstern känner igen sig. Vi kommer allting närmare…krigets meningslöshet, hettan, det ogenerade och uppriktiga språket men framförallt smärtan.

Annonser

13 responses to “Redacted – En film om Irakkriget

 1. Wow…. Det där låter som en film man bara vill se halva av. Inte att jag vill förneka verkligheten. Jag gillar bara inte att må dåligt.

  Men låter som något att se. Hur har den bemöts ??

 2. Den är absolut sevärd! Den kritik jag läst om filmen har varit övervägande positiv. Naturligtvis finns det kritiker i USA som ser De Palma som opatriotisk. Men De Palma är definitivt ingen nybörjare. Han vet vad han har att göra med. Läs Gejerstams recension om filmen. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=766213

 3. Anders Eriksson

  Jag läste någon recensent som såg filmen som, med andra ord, våldsporr mer eller mindre. Och tipsade om att man borde se the Battle for Haditha istället. Jag har inte sett Redacted, men Battle for Haditha är riktigt, riktigt bra.

 4. Jag tyckte in om filmen. Den känns ihoprafsad, kanske är det för dokumentärfilmsspråket. Battle for Haditha håller jag då mycket högre. Eller varför inte Mark of Cain, som handlar om en tortyr från brittisk sida som mörkas.

 5. Det har ju börjat poppa upp en och annan film om Irakkriget…Vietnamnkriget har det ju gjorts hur många som helst om. Filmen kan verka ihoprafsad när man först får se Angel filma och sedan en krigshatare spy ut sitt hat och göra fingret mot våldtäkten på You Tube. Men jag kände igen mig. Jag tittar ju själv mycket på You Tube för där kan man få tal del av sånt som inte ens tidningarna eller TV ids rapportera om, visa eller ett språk som inte de använder.

 6. Här är ytterligare en bra recension. http://www.aftonbladet.se/kultur/article2391769.ab Jag undrade varför det helt plötsligt började pratas franska och spelas barockmusik i filmen. Men det var alltså De Palma som fejkade en fransk dokumentär. Här är ett klipp på You Tube http://www.youtube.com/watch?v=vlh1CoOduDo&feature=related

 7. Problemet med dessa filmer i svensk kontext är väl att vi endast hör talas om det negativa som amerikanerna gör. Aldrig ser vi artiklar eller filmer om Al Qaidas bestialiska och systematiska tortyr och terror som de bedrivit i Irak. Aldrig syns det några inslag om alla goda exempel som finns på samverkan mellan amerikansk militär och Irakisk befolkning. Det är alltså inte sanningshalten som är problemet, utan ensidigheten.

 8. Hear, hear…

 9. Redacted blev den största kommersiella flopp som De Palma gjort någonsin (i USA). Den drog bara in 65.000 dollar på fyra veckor vilket måste vara något slags rekord. Däremot belönades den vid Cannes-festivalen… (Förmodligen i kategorin ”Bästa Bush-kritiska film 2007”).

  Så gott som samtliga filmer från Hollywood om kriget mot terrorismen (Valley of Elah, Rendition, Lion for Lambs, etc) har floppat. De har alla haft det gemensamma att de är ”politiska”, skildrar krigets ”meningslöshet”. soldaterna som ”offer” eller – som i Redacted – psykopater.

  Det verkar inte som folk vill se sådant…

 10. Gemensamt för samtliga nya filmer om kriget mot terrorismen, är att de är skittråkiga och övertydliga i sitt ”budskap”. Tror nog att det är därför som biopubliken sviker.
  Är själv hjärtligt trött på alla ”anti-krigs” filmer och politiska konspirations dramer.
  Nya Rambo är dock en stor publik succé, och han är då inte politiskt korrekt…

 11. Här finns en lysande artikel om Hollywoods problem vad gäller krigsfilmer i samband med kriget mot terrorismen.

  Det är en artikel som alla borde läsa (Tack gode Gud för att det fortfarande finns intelligenta människor kvar på denna jord…)

  http://www.city-journal.org/2008/18_1_urb-war.html

  /Erik

 12. Lägg till detta att Hollywood-mogulerna av tradition är stora bidragsgivare till det demokratiska partiet och således har ett ”vested interest” i att kritisera den administration som besegrat deras påläggskalvar. Och försöka styra sina tittare därefter. Det är bara det att amerikaner i gemen avskyr pekpinnar (att få dem iaf).

 13. Therse Forsgren

  Kändisarna har gjort de förr och dom gör det igen… FASHION!
  Kolla själva: http://www.finest.se/articles/article.php?aid=1689