Armén halveras

Endast 8000 soldater kommer att bli kvar om den sparplan som bekräftas genom Svd:s källor genomförs. Det är lite över en brigad. Detta kan jämföras med hur det var förr på repövningarna då det talades om brigader. 1972 fanns det hela 31 stycken. Behövs verkligen graden brigadgeneral i dagens Försvarsmakt? Visst, det heter ju brigadier internationellt.

Imorgon förmiddag kommer alla förbandscheferna att träffa överbefälhavaren. Han skall då informera om de sparförslag som lämnas till försvarsministern på torsdag.

Efter att brigaderna skrotats, huggs det nu in på bataljonerna. Efter halveringen kommer det bara att finnas 12 kvar. Detta får mig att tänka på vad en irländsk kapten berättade för mig en gång om deras ”bataljonssystem”. Den irländska försvarsmakten är cirka 10,000 man stark varav runt 8500 i armén. Räkna även in reserven på 15,000 soldater. Men Irland är Irland, med en yta betydligt mindre än Sveriges….

”Nio bataljoner blir en för låg kritisk massa för att öva, motivera personalen och klara regeringens mål att öka fredsinsatserna. Det är obegripligt att vi med 38 miljarder kronor i försvarsanslag per år endast kan få ihop till motsvarande en brigad” har en hög officerare inom FM sagt.  Dessutom skall Utlandsstyrkan utökas från 953 till 2000 soldater. Men med rotation inräknat kommer det att bli 4000 soldater per år. ”För varje soldat utomlands krävs tre soldater hemma i värnpliktsutbildning, anställning och återhämtning efter insats, alltså 12000 soldater” skriver SvD. Men Hemvärnet då? Vart kommer det in i bilden. Eller en eventuell yrkesarmé? Behöver vi verkligen artilleri? Är det förresten sant att Danmark inte har en nationell försvarsmakt, utan att den är nästan helt intenrationell?

Annonser

One response to “Armén halveras

  1. Det dröjer väl inte så länge innan högvakten ligger på entrepenad hos securitas. Flygvpnet består av regeringsplanet och flottan stolserar med Harpsundsekan.