Europas mäktigaste militär?

Överbefälhavare Håkan Syrén kandiderar till posten som ordförande för Europas militärkommitté. Väljs han får Sverige utse en ny överbefälhavare och själv efterträder han den franske generalen Henri Bentégeat. Sannerligen, här ser vi en ÖB som gått igenom den militära skärselden och nått dess topp från vilken han kan blicka över hela den kontinentala kontinenten. För om han får posten blir han Europas mäktigaste militär.

Det har varit en händelserik period under hans tid som Försvarsmaktens överhuvud. Tre försvarsministrar varav en plötsligt avgick har han tjänstgjort under, den omtalade operation Artemis, omställningarna av vårt försvar och mycket mer. Ett tag talades det om huruvida han skulle avgå eller inte. Men så blev det inte. Blir Syrén ordförande (vilket jag tror), har han mycket starka fundament. Glöm inte heller att han är innehavare av Hederslegionens Kommendörskors. Det är mer en än medalj, det är ett helt nätverk som ger honom förbindelser till President Sarkozy och även Vladimir Putin för den delen. Sverige och Frankrike delar ju ordförandeskapet just nu och den senare när ju som bekant stora ambitioner inte bara med Europa utan hela Medelhavet.

Kanske kan Överbefälhavare Syrén som ordförande ordna EU-bidrag till nästa Battlegroup som enligt planen skall sättas upp år 2011. För vad blev det av den första? För det är väl det som är kärnan i all demokrati. Det land eller de länder som vill sätta upp en styrka har all rätt till det, eller hur? Finns det militärt EU-bidrag?

Jag önskar honom lycka till. Det skall bli intressant att se en nordbo in action i Europas militärkommitté.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.