Den svenska avundsjukan

I Expressen idag skriver Staffan Erfors om hur avundsjuk han är på de amerikanska militärerna. ”Som reservofficer i svenska armén måste jag tillstå att jag är lätt avundsjuk på mina kolleger i det amerikanska försvaret” skriver han.

USA som nation uppstod med hjälp av vapenmakt och militären har därför i mångt och mycket definierat amerikanarnas identitet. I USA åtnjuter militärerna en större ”vördnad och respekt” än i Sverige. ”Soldater blir ofta bjudna på mat & dryck av tacksamma medborgare. De har företräde i flygplatsköer och ofta rabatter på entrékostnader, hotellövernattningar och konserter. Den amerikanske soldaten åtnjuter stor respekt och hos sina landsmän – de ser honom eller henne som en yttersta garanten för den amerikanska friheten” skriver Erfors.

Men hur avundsjuk kan man egentligen bli på de amerikanska soldaterna. Kriget i USA har krävt tusentals soldaters liv och ytterligare flera tusen soldater har fått mentala och fysiska skador för livet. När de kommer hem får de inte berätta om sina upplevelser och mår psykiskt dåligt. Det har tidigare rapporterats om hur bristfällig och byråkratisk sjukvården av hemvändade soldater är. En del har förlorat armar och ben. De blir i princip lämnade åt sig själva.

Vart har då respekten och förmånerna tagit vägen?

Annonser

6 responses to “Den svenska avundsjukan

 1. Även om det du räkna upp i slutet här är dåligt. Så kan vi ju fråga oss hur bra den svenska behandlingen av problemet varit i samma läge? Jag saknar kunskaper för att göra någon form av teori. Men kanske någon annan läsare kan ?

 2. Sverige är inte USA och kan heller aldrig bli det. Det finns även mycket som kan bli bättre inom vår egen militär. Det har jag skrivit om tidigare https://militarareflektioner.wordpress.com/2008/04/16/nytt-seminarium-om-veteranpolitik/
  Funderade på om jag skulle ha nämnt det i inlägget. Men vi kan diskutera det så här istället.

 3. Men det är väl synd att inte Sverige kan hjälpa USA som är dom som garanterar att folket är befriade tack vare vapenstödet till det befriade fria Europa.
  2006 Machine Gun Shoot

 4. Kanske erfors borde försöka relansera sig själv som den näste Brittany Spears, om det är popularitet han vill uppnå? Känns som om han blev Officer av fel anledning.

 5. Jag och en dansk gubbe bjöd ett gäng danska afghanistansoldater på bärs och ”pölsa” på en bar på Kastrups flygplats i förra månaden…

  Det lilla ”offret” och erkänslan från vår sida var gossarna definitivt värda. Så amerikanarna är inte ensamma om att åtnjuta respekt från tacksamma medmänniskor.

  /Erik

 6. sen ska man väl tillägga att det inte är majoriteten av de hemvändande soldaterna som blir lämnade åt sitt öde heller.
  De flesta blir MKT väl omhändertagna.
  Risken att bli av med ett ben lr liknande ingår i deras yrke, lite som att klaga över att en hundfångare blir biten imho.