Försenat försvarsbeslut

Krisen i Georgien får konsekvenser även i Sverige. Igår blev det klart att försvarsbeslutet som skulle komma i december blir försenat till nästa år. Istället kommer en ny säkerhetspolitisk analys att genomföras ledd av försvarsminister Sten Tolgfors och utan inblandning av Riksdagens partier. ”Det som skedde, skedde väldigt snabbt. Vi ser ett krig som utspelar sig inom  loppet av en vecka. Det ställer såklart krav på att man har ett tillgängligt  försvar” blev Sten Tolgfors kommentar.

Hans beslut har redan fått kritik av Försvarsberedningens Håkan Juholt (s) ”Så hattigt kan man inte sköta Sveriges försvars- och säkerhetspolitik” sade han till Aktuellt igår. Men Sten Tolgfors menar att det rör sig om drygt två-tre månader av ytterligare fördjupad analys. Det går inte att ignorera det som hänt i Georgien när svenska Försvarsmaktens långsiktiga framtid planeras. Den nya planen kommer att träda i kraft år 2010 precis som det sagts.

Enligt Aktuellts kommentator Mats Knutson kommer Försvarsmakten inte att få mer pengar. Arbetet med att skapa balans i ekonomin kommer att fortsätta.

Annonser

2 responses to “Försenat försvarsbeslut

  1. För krig har ju aldrig utspelat sig på en vecka förut…

    Man kan ju undra vad Juholt vill att man ska göra, i mitt tyckte är detta en av de få bra saker Tolgfors har gjort, mer eftertanke, sedan vad det blir av det får tiden utvisa.

  2. Det är tragiskt att Tolgfors lyckas vinkla detta så det passar hans agenda och att ingen reagerar?

    Ryssland kanske slog till på 24h… men folk och materiell som användes hade förflyttats till platsen under flera veckor.

    Men det passar inte Tolgfors, för han vill bygga sina snabbinsatsförband!