Nordkoreas nästa ledare?

Nordkoreas ledare Kim Jong Il är sjuk. Han har drabbats av hjärnblödning och kramper men kommer enligt uppgifter att tillfriskna. Hjärnblödning kan ge allvarliga men för livet som exempelvis talsvårigheter och nedsatt rörelseförmåga. Uppgifterna omvärlden fått ta del av säger att det inte kommer att vara något fel på hans mentala hälsa och talförmåga. Men dessa uppgifter har inte bekräftats av Nordkorea.

Hursomhelst oroar detta resten av världen. Hur är egentligen Kim Jong Ils hälsotillstånd? Vem skall ta över ledningen den dagen han går bort? När Kim Il Sung avled i landet som av förre statsministern Göran Persson beskrivits som en ”nekrokrati” tog sonen Kim Jong Il över. Han i sin tur har tre söner. Men vem av dessa som skall ta över är omtvistat. Äldste sonen Kim Jong Nam som han fick med sin första älskarinna tros vara ute ur bilden. De andra två sönerna fick han med den den numera avlidna andra älskarinnan Ko Young-hee. Den äldste av dessa två Kim Jong-chul tros ha arméns stöd, medan andra påstår att ledaren favoriserar den yngste av dem Kim Jong-woon, efter som Jong-chul är alltför ”feminin”.

Men hur det än är med rivaliteten inom familjen (för ingen vet helt säkert) hävdar experter att ett råd av generaler sannolikt kommer att ta över styret den dag då Kim Jong-Il dör eller blir oförmögen att leda. Detta råd kommer verka med eller utan någon av sönerna.

Kommer Nordkorea att bli en militärstat i stil med Burma?  Eller har det redan blivit så? Hur är det med definitionerna? Relationerna var inte de bästa en gång i tiden, men tiderna förändras. Den senare köper vapen av den förra det spelar ingen roll hur mycket Väst bojkottar och fryser tillgångar.

Annonser

Ett svar till “Nordkoreas nästa ledare?

  1. Hallå Marie: Jag tror att din ”Burma-analogi” är väldigt träffande – och jag tror att skiftet till ett slags informellt militärstyre redan har ägt rum.

    Familjen Kim följer annars modellen för västerländska finansdynastier…

    Första generationen bygger; andra generationen förvaltar; tredje generationen föröder eller spårar ur p.g.a. inkompetens…

    Militärerna har redan korstlutit generation halvvägs.

    /Erik