You can never ever convince an Englishman that you are equal to him, never, never!

Hoppet växer i Zimbabwe och jubelrop höjdes när avtalet undertecknades mellan president Robert Mugabe och Morgan Tsangirai. För första gången på årtionden avsäger sig presidenten en del av sin makt. Men avtalet är osäkert. Zimbabwe som tidigare kallades för ”Afrikas kornbod” och hade Afrikas snabbast växande medelklass, dras med en skyhög inflation om 11 miljoner procent och massutvandring till grannländerna. Man hoppas även att gammal fiendskap skall glömmas bort och att landet kan utnyttja det ekonomiska bistånd som väntar på ett positivt sätt.

Men gamla sår läker inte så lätt. Är det verkligen bistånd Zimbabwe behöver?

Robert Mugabe är en gåtfull man. Han har aldrig i hela sitt liv haft några vänner. Den som påstår sig ha varit eller vara hans vän ljuger. Han är inte någon Idi Amin. Men ändå ett barn av svunna tider som lever i vår nutid. Precis som Idi Amin övergavs han som barn av sin far. Blev uppfostrad av sin mor och skolmästare. Men därefter går likheterna isär. Amin var en atletisk boxningsmästare medan Mugabe var en blyg och tunn bokmal. Mer utbildad än den ugandiske ledaren någonsin var är han med en examen från det svarta University of Fort Hare i apartheid Sydafrika.

År 1980 blev Zimbabwe som tidigare hette Rhodesia självständigt och den vita regimen tvingades lämna landet. Men den brittiska kolonialtiden har lämnat sina spår, inte minst hos Mugabe. Mer om detta kan man läsa i tidingen Vanity Fair. Mellan denna angosaxiska ö och den afrikanska presidenten tycks det finnas en slags hatkärlek. Hans främsta förebilder har varit och är fortfarande vita. Mugabe uppskattar både cricket, brittiska romaner och ”a nice cup of tea”. Han vördar även drottning Elizabeth och belönades med en förnäm riddarorden av henne. Denna lät majestätet sedan ta tillbaka. Han klandrade inte henne för detta utan skyllde på ”Demonerna på No. 10 Downing Street”. Under sin valkampanj gjorde han utfall lika mycket mot Storbritannien som mot Morgan Tsangirai. “Zimbabwe will never be a colony again!” utropade han. Mugabe har även sagt“ you can never ever convince an Englishman that you are equal to him, never, never”.

Landreformen år 2000 var en katastrof för Zimbabwe. Innan den genomfördes fanns 4000 vita farmare i landet och idag knappt några alls. Fördrivningen av dessa öppnade för svältkatastrofen. Hur omfattande den varit och fortfarande är går inte att avgöra exakt. Miljoner människor har dött inte bara i Zimbabwe. Det beräknas att 45% av landets befolkning lider av undernäring.

Vad driver egentligen denne man som helst inte vill dela makten med någon? Är det hat eller besvikelse? Oavsett vad det än är förblir Robert Mugabe en gåta. Mannen som aldrig haft en nära vän.

Annonser

2 responses to “You can never ever convince an Englishman that you are equal to him, never, never!

 1. Som gammal kännare av södra afrika och stor vän till alla gamla ‘Rhodies’ kan jag bara säga: Mugabe är ingenting annat än ondskans apostel på denna jord…

  Varje militärt intresserad människa kan inte annat än falla på knä inför den rhodesiska krigsmakten och dess banbrytande taktiska metoder vad gäller att kväsa insurgentförband.

  Deras arv lever vidare i den nya amerikanska fältmanualen för infanteristrid (FM 3-24) och utifrån vars metodik general Petraeus lyckades besegra insurgenterna i Irak.

  Jag har gjort en liten sammanställning om det hela på min hemsida:

  http://vanderheeg.blogspot.com/search/label/Rhodesia

  Ni är alla hjärtligt välkomna…

  /Erik

 2. Man brukar ju skämta om att Män med små… Men med denna karl undrar man ju hur det blev som det blev. I Europa/ ”västvärlden” hade han nog suttit inne på psykvård för länge sen.

  Men samtidigt fyller han sitsen ganska bra för en afrikansk statsledare. Blandar lite Stammedicin och hokuspokus, med världsekonomi och en övertygelse om sin egen ”jag är bäst”-het.