Blod, metamfetamin och dollar

Drogkriget i Mexiko hotar att trasa sönder hela landet. Våldet har trappats upp och blir blodigare och brutalare för var dag som går. President Felipe Calderón satte kampen mot drogkartellerna som punkt ett på sitt politiska program.

Men att kämpa mot dem är svårt och en mardröm utan dess like.

Förra året dödades 2,500 personer i drogkriget och i år har det krävt ytterligare 1,400 liv. De flesta offren är smugglare som avrättats av sina egna eller till följd av uppgörelser mellan rivaliserande karteller. Men hundratals poliser och soldater har fått sätta livet till. Bara i år har 450 stycken dödats. Till detta kommer alla regeringstjänstemän, journalister, utredare och oskyldiga människor som råkat hamna mitt i en uppgörelse. Listan över mord är en lång och sorglig historia att ögna igenom. Här är några utdrag från i år.

– Den 26 april i Tijuana hittades ett halvdussin döda människor och ytterligare åtta skadade. En uppgörelse mellan rivaliserande narkotikasmugglare hade ägt rum. Fyra dagar senare sköt två torpeder ihjäl chefen för Mexikos Department för organiserad brottlighet. Dagen efter det dödas personaldirektören utanför dörren till sitt hem i Mexiko City.
– Den 8 maj skjuts den ställföreträdande chefen för landets polisstyrka till döds med nio skott utanför sin lägenhet i samma stad.
– Den 9 maj attackerar fyra pistolbeväpnade män den förre ledaren för Mexikos anti-kidnappningsenhet och skjuter ihjäl honom. Dagen därpå går den ställföreträdande polischefen i Ciudad Juarez samma öde till mötes. Han bokstavligen avrättas med 50 skott.
– Natten till den 13 september hittas 24 döda kroppar inte långt från Mexico City. Alla är unga män som bakbundits och dödats med nackskott. Bakom detta ligger en uppgörelse mellan drogkartellerna.

Trots att mer än 24,000 soldater satts in att övervaka städer och kommuner har våldet ökat. Presidenten säger sig vilja sätta upp medborgargarden och återinföra dödsstraff. Men det kanske största problemet är korruptionen inom de egna leden. Drogkartellerna har höga beskyddare inom regeringen och bland borgmästare och guvernörer. Att armén står maktlös kan bero på samma sak. Det har visat sig att kartellerna har flera tungt beväpnade torpeder med militär bakgrund i sina led. En del kommer från elitstyrkor. I vissa fall är dessa beväpnade med ytterst sofistikerade vapen och bär antingen delvis eller full stridsutrustning. En del karteller använder sig av U-båtar när de handlar med droger.

Droghandeln omsätter oräknerliga summor pengar. Det kanske mest uppseendeväckande fallet rörde Shanghai-födda Zhenli Ye Gon som som drev ett farmaciföretag i Mexico City. Detta var bara en täckmantel för tillverkningen av drogen metamfetamin. Denna liknar amfetamin men är något kraftfullare och mera beroendeframkallande. Metamfetaminmissbruket har ökat kraftigt inte minst i USA. Drogen intas oftast oralt och minskar salivproduktionen kraftigt. Detta leder till att användare förlorar sina tänder onormalt snabbt speciellt då törsten släcks med drycker innehållande socker. Metamfetamin ökar kraftigt sexlusten vilket leder till tvångsmässiga sexuella beteenden. Framställningsprocessen är farlig då den kräver mycket hetta. Vid överhettning exploderar kemikalierna. Ett tecken på att metamfetamin produceras i ett labb är en stank liknande katturin.

När polisen i mars stormade Zhenlis lyxvilla i staden kom de över 207 miljoner dollar i rena pengar. Dessa hade staplats på hög bakom falska väggar. Allt var inte i dollar utan 18 million Mexikanska pesos, 200,000 Euros, 113,000 hongkong dollar och 11 Centenarios (Mexikanska guldmynt) plus en mängd juveler av okänt värde. Även hans egendom värd 20 miljoner dollar med ett halvfärdigt laboratorium och 7 lyxbilar konfikserades. Han var känd för att ha spelat bort 126 miljoner dollar på casinon i Las Vegas och ha många älskarinnor i ett flertal länder.

Drogkriget får även andra följder. Den illegala migrationen till USA ökar när folk flyr våldet. Antalet kidnappningar har också blivit fler då flera karteller ser detta som en vinstgivande bisyssla. Det är inte bara mexikanare som kidnappas utan även utlänningar och då speciellt amerikanare.

I det senaste nummret av Soldier of Fortune skriver Robert J. Caldwell att ”Whatever Mexico’s problems with drug-money corruption, and they are undeniably immense, the transnational drug cartels can only be defeated by a transnational strategy built around U.S.-Mexico cooperation..//..For the United States and Mexico alike, this is a war we cannot afford to lose”.

Annonser

3 responses to “Blod, metamfetamin och dollar

  1. Så länge narkotikahandeln omsätter sådana enorma summor pengar kommer drogkriget aldrig kunna vinnas. Det enda rätta är en legalisering, vilket skulle beröva ligorna alla dessa miljarder.

    Brottsligheten skulle då sjunka kraftigt, eftersom knarkarna inte längre konstant behöver skaffa pengar till dyra droger, och knarkkarteller så som de som hotar att göra Mexico till en ‘failed state’ skulle förlora sina inkomster och försvinna.

  2. Tyvärr kan inte en demokrati vinna i ett krig mot organiserat brottslighet. Det har konstaterats allt för många gånger.

  3. Jasså?

    Så den amerikanska maffian lever och frodas?
    Eller?