Damen med näsa för miljonaffärer

År 2004 togs det omfattande beslutet om Försvarsmakten. Då regerade fortfarande Socialdemokraterna i Sverige. Det var uppenbart att detta skulle innebära stora utmaningar för myndigheten och vara påfrestande för de anställda. Många förband lades ner. Det var också under detta år som de första besluten om värdegrundsprojektet ”Värderingar som styrmedel” fattades. Uppdraget värt miljonbelopp föll på företaget Bikupan vars VD heter Bi Puranen. Enligt Brigadgeneral Bengt Axelsson var det Arbetsgivarverket som inspirerade Försvarsmakten att dra i gång ett värdegrundsarbete. Bikupan rekommenderades som huvudkompetens för detta, eftersom det redan tidigare hade haft en sådan roll i andra organisationer på offentligsidan, exempelvis Vattenfall, Volvo, SAAB, McDonalds m.fl.

Uppdragets huvudsyfte var att undersöka vad de anställda anser om sina jobb, arbetsmiljö, chefer och omställningen från invasionsförsvar till insatsförsvar. En gemensam värdegrund med honnörsorden öppenhet, resultat och ansvar skulle tas fram för de anställda. 

Men Försvarsmakten kan ha brytit mot Lagen om offentlig upphandling (LOU). Denna föreskriver att en myndighet är skyldig att annonsera alla inköp som kommer att göras. Detta för att intresserade företag skall få möjlighet att lämna anbud. Så blev nu inte fallet. I LOU finns ett undantag om kravet på upphandling vad gäller forskning. Försvarsmakten hävdar att det uppdrag som Bikupan har utfört är forskning och därför inte behöver utannonseras. De som ursprungligen fattade beslutet har slutat inom Försvarsmakten.

Det finns inte heller reglerat i någon lag om vad som skall definieras som forskning. Är Bikupans medarbetarundersökning att betrakta som forskning eller inte? Är företaget anknutet till universitet och institut? Att Försvarshögskolans egna forskare som tidigare genomfört enkätundersökningar till en bråkdel av kostnaderna inte fick uppdraget, berodde enligt Axelsson på att de saknade kompetens.

Hela projektet har kostat 101,2 miljoner och finansierats av Försvarsmakten. Men Axelsson menar vidare att man kan diskutera om det är myndighetens pengar eller inte. Han menar att det är partsgemensamma pengar. Vi kan även kalla det kompetensutvecklingspengar. Vad innebär det? Varifrån kommer de? Någon måste betala i slutändan.

Ulrika Häggroth som är chefredaktör för Värnpliktsnytt berättar att Pengarna till enkäterna tas från ett konto som heter Rals-3. Det är pengar som all personal avstår från för att få ökad kompetens. Att pengarna från kontot skall användas så har man kommit överens om tillsammans med fackförbunden.

Projektarbetet har inneburit djupintervjuer och enkätundersökningar. Kompendier med 200 frågor har delats ut till de anställda två gånger per år sedan projektet startades. Häggroth skriver att personalen har klagat över ”enkät-trötthet” och ”åsiktsregistrering”. Några av kommentarerna till hennes artikel ”15,7 miljoner kronor blev 101,2” kan man läsa följande:

”Alla dessa enkäter var verkligen inte roliga att fylla i. Sedan gällde det också att inte svara ”fel” för då kunde man vara säker på att ”mångfaldsdagar”, ”hbt-dagar” och ”genusdagar” skulle stå som spön i backen och stjäla värdefull tid från utbildningen. Vilket spektakel och som lök på laxen får vi veta att hela historien kostar fantasibelopp. Skall vi skratta eller gråta?”

”Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det pappershäfte som jag med stor möda och begränsat tålamod kryssat i vid ett antal tillfällen de senaste åren, kostat så mycket pengar. Alla vi försvarsanställda har en skyldighet gentemot skattebetalare att inte använda tilldelade pengar på ett sätt som kan uppfattas som slöseri, inkompetent och improduktivt.”

”Officersaspiranter i Halmstad har en ”politruk” ur kursledningen med på de lektioner som hålls av Högskolan i Halmstad för att styra diskussionerna och kväsa eventuella kritiska kadetter. Är det så här vi ska fostra demokratins yttersta försvarare?ÖB bör följa sin egen värdegrund och utkräva ansvar för Stasifasonerna – och VEM är ytterst ansvarig……? ”

Att Bi Puranens företag tjänat på affären går tydligt att skönja när man läser siffrorna från Affärsdata

Bikupan AB
År 2004, 8 anställda, 8 mkr i omsättning, 2,5 mkr i lönekostnad, 30 tkr i resultat.
År 2005, 14 anställda, 18 mkr i omsättning, 4,6 mkr i lönekostnad, 309 tkr i resultat.
År 2006, 18 anställda, 22,9 mkr i omsättning, 5,7 mkr i lönekostnad, 276 tkr i resultat.
År 2007, 18 anställda, 30 mkr i omsättning, 6.3 mkr i lönekostnad, 2 mkr i resultat.

Puranen lyfter 15 000 kronor per dag under 144 dagar per år i projektet. Det sker även årliga aktieutdelningar. I år redovisade Bi Puranen en på 1,2 miljoner kronor.

Den 10 oktober i år rapporterade SvD att även Bi Puranens man, Peter Welander som är radioreporter på Sveriges Radios Ekoredaktion har varit inblandad i det kostsamma projektet. Han har haft det som ”extraknäck” vid sidan av utan att ha talat om det för cheferna. Om en anställd gör något vid sidan av måste det först godkännas. Enligt Sveriges Radios kommunikationsdirektör Mikael Nilsson var det hans egna kollegor som upptäckte det när de granskade avtalet mellan Bikupan och Försvarsmakten. Makarna har tjänat miljonbelopp tillsammans.

Enligt Realtid.se har en del av de 101 miljonerna Puranen använt till att renovera sin lyxvilla på Franska Rivieran. Hon lät köpa det i början av 90-talet för fyra miljoner kronor. Ansvarig för hela ombyggnationen är hennes make. Husets tidigare ägare var familjen Wallenberg. Innan dess hyrdes den av franska sexsymbolen Brigitte Bardot. Puranen skall också ha låtit installera en lyxspis av fransk modell för 600,000 kronor. På frågan ”vem äger huset” från Realtid.se svarade hon ”Det vill jag inte svara på i den här artikeln. Huset har inget med försvarsmaktsprojektet att göra. Det skulle vara att ägna sig åt ohederlig journalistik. Jag förstår att det kliar i fingrarna på er journalister att lägga ut en bild på huset och göra en koppling till försvarsmaktsprojekt”.

Några av kommentarerna till artikeln på Realtid.se lyder:
”Det är naivt att inte tro att det är vänskapskorruption som ligger bakom att det var Bi Puranen som fick uppdraget. Hon är ju bästa kompis med Dopping och de uppgås mycket privat. Vore kul att se hur den offentliga upphandlingen gick till när Bikupan fick detta uppdrag – det var väl HKVs upphandlingsavd som skäddarsydde anmodan som vanligt så att endast hennes bolag fick uppdraget.
Dessutom bjöds det ner personal från HKV Pers till denna famösa villa på rena mutresor – just bla den general som nu på SvD lovordar nyttan. När fy fan vad ruttet detta är. Det borde bli revolution bland försvarsanställda när de inser att deras lönemedel finansierar detta lyxliv”.

”,,talade Puranen om när hon fick uppdraget – ”Om Svenska folket förstod vilken revolution vi håller på med inom försvarsmakten…”
Sedan dess har försvarsmakten fortsatt som vanligt med Generalmajorer i häktet, överstar som hamnat i personalansvarsnämnden, kronvrak, höga officerare inför rätta för övergrepp mot barn, en katastrofalt illa skött ekonomi osv osv osv osv osv osv osv osv som det alltid varit.
Den enda ”revolution” avseende öppenhet ansvar och sunda värderingar vi kan hoppas på det närmsta årtusendet är att befrias från sega överbetalda avtrubbade ”forskare” som sitter och fiser på rivieran i lyxkåkar efter att ”forskat” om ”värderingar, öppenhet och ansvar”.”

 ”Försvaret har de senaste åren klagat på minskade resurser och att undersöka hur sina anställda mår är väl en sund och bra sak att göra. Dock är det väl ingen som ifrågastätter längre att försvarets utgifter kan ifrågasättas. Alla som någon gång har varit inblandad i försvaret kan ganska enkelt hitta massor av exempel på makt och resurs missbruk samt korruption. Detta är inget nytt för någon utan mer en inofficiell överenskommelse med regeringen”.

Bi Puranen är en riktig affärskvinna med näsa för miljoner. Varför skulle hon blanda in mannen i detta när hon kunde ha tjänat alla pengarna själv? Bra karl reder sig själv som man säger…

Annonser

2 responses to “Damen med näsa för miljonaffärer

 1. Att gnälla över att Bi Puranen är framgångsrik som företagare är knappast en framkomlig väg.
  Däremot är det inte första gången som FM får sig skjortan avlurad i en upphandling.

  Hr Dopping har – även om han är oskyldig i detta fall – knappst rosat marknaden. Alla mediapresentationer har varit feltimade, hans försök att reda ut begreppen när mediastormarna blåst krampaktiga och som jag ser det grundade på mycket lös sand – bara det faktum att han själv som mediafigur skulle behandlas annorlunda än militära befattningshavare. Betyget över HKV:s kommunikation under hans fögderi är IG, vilket tydligen även HKV inser eftersom han nu får gå.

  Betyget för Bikupans attitydundersökning får däremot (trots akut enkättrötthet) med tvekan G. Det faktum att ÖB, trots förnedrande och bestående låga betyg för HKV och FMLOG inte vidtar ngn åtgärd för att förbättra läget hjälper inte.

  Men politruker på Halmstadsskolorna? DET var nytt!
  Men vi sa ju redan från början att de borde lokaliserats någon annanstans…

 2. Jag gnäller inte Major….

  Jag har bara avspeglat den nuvarande mediarapportering kring detta, så gott jag kunnat. Inklusive allmäna åsikter.

  Det är bara att gratulera Bi Puranen för en lyckad affär.