Tijuanakartellen har splittrats

Sent på kvällen i lördags greps ledaren för Tijuanakartellen Eduardo Arellano-Félix. Han har varit efterlyst av Interpol i 180 länder. Det var med stor svårighet han kunde gripas. Dels kunde man inte anlita den lokala polisen och dels krävdes det en militär styrka. Eduardo gav sig inte utan strid utan det blev en våldsam skottlossning i med automatvapen. Efter tre timmars kamp mot hundra soldater gav han upp och överlämnade sig tillsammans med sin elvaåriga dotter. Huset var då översållat av kulor.

Eduardo var ledaren för Mexikos kanske mäktigaste kartell. Han är även känd som ”El Doctor” eftersom han är kirurg till yrket. Tillsammans med sex andra bröder, och två systrar och sannolikt övriga medlemmar ur släkten Arellano-Félix kontrollerade familjen gränsövergångarna till USA och transporterade kokain och marijuana in till landet. Det sägs att när kartellen var som mäktigast någon gång på 90-talet, stod den för över hälften av kokainhandeln i USA. Den skapade även huvudrubriker när det upptäcktes att tunnlar blivit grävda under jorden från Tijuana in till Otay Mesa som ligger sydost om San Diego i USA. Dessa användes för att transportera kokainet. En av bröderna, Ramón sköts till döds av polisen år 2002. Nu har alla utom en gripits. Denne är satt på fri fot efter att ha suttit i amerikanskt fängelse.

Att bryta Tijuanakartellens makt och kontroll har varit svårt. Den har haft och har även efter gripandena kontakter och skydd på höga nivåer i samhället. Det har även kommit fram att den amerikanska ambassaden i Mexico City varit inblandad under flera år.

Kartellens historia är kantad av mord, politisk korruption och brutalitet. Syskonen fick ta över organisationen av sin släkting Miguel Ángel Félix Gallardo när denne fängslades efter ett mord. Han var då Mexikos mäktigaste knarkboss och trots att han hamnade bakom galler, kontrollerade han sitt imperium via mobiltelefonen. Miguel började sin karriär som bodyguard åt en guvernör, vars politiska kontakter han utnyttjade för att kunna skapa sin egen kartell. Miguel var tydligen också partner till Pablo Escobar.

Efter arresteringen tog den fjärde äldste brodern Ramón över ledningen av Tijuanakartellen. Han har beskrivits som en av de våldsammaste i familjen. Bland annat lät han år 1997 mörda en hel familj på tolv medlemmar. Orsaken var en obetald skuld. Efter hans död tog den yngste brodern Francisco över. Men han greps av amerikanska kustbevakningen under en fisketur år 2006.

Det sägs att i och med arresteringarna så har en Mexikansk maffiaepok nått sitt slut. Det må så vara, men knarkkriget kommer att fortsätta ett bra tag framöver. När en försvinner vill andra genast fylla det tomrum som uppstått. Gripandet av Eduardo har sporrat de återstående stora drogkartellerna att överta Tijuana.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.