En hel oljetanker kapad

tankerDe somaliska piraterna har slagit till igen. Ett helt gigantisk och fulltankat oljefartyg har de lagt vantarna på. Sirius Star är en av Saudi Arabiens största tankers och nu har piraterna kommit över det. Trots hot om sprängning, så har ännu inte kapningen av ukrainska MV Faina med sin tunga last på 33 stridsvagnar upplösts.

Nu hålls 25 besättningsmän som gisslan utanför Kenyas kust. 33 stridsvagnar plus en last motsvarande 2 miljoner tunnor olja motsvarande en fjärdedel av Saudi Arabiens dagsanvänding har de nu i sitt våld. Men om nu en tredjedel av världens piratangrepp sker utanför dessa kuster och de bara ökar. Varför har man inte vakter på fartygen bättre? Eller är rederierna så snåla? Det hjälpte inte att man satte upp en välövervakad korridor i augusti. Trots allt passerar 20,000 fartyg av olika slag genom dessa osäkra vatten. Sirius Star är tre gånger större än ett amerikanskt hangarfartyg och därför det största kap som någonsin gjorts. Inte ens de indonesiska piraterna som kapar oljetankers har åstadkommit liknande. Hur skall en besättning på 25 man kunna övervaka ett så stort fartyg och samtidigt arbeta?

Men Sirius Star och MV Faina är inte ensamma. Totalt hålls 11 fartyg som gisslan av somaliska pirater.

Annonser

2 responses to “En hel oljetanker kapad

  1. Skulle väl vara lättare, läs billigare om de fick använda dödligt våld. Men sånt har ju folk fått för sig är dåligt.

    Det är ju inte piraternas fel att de måste kapa fartyg. Det är onda kapitalister som tvingar dem genom att göra dem fattiga.

  2. Jag förespråkar faktiskt en hårdare linje. Allt eftersom som lösen betalas ut så upptäcker de här individerna att detta är en lukurativ biz. Gör som fransmännen, sätt hårt mot hårt och visa att det här inte accepteras.