Den som sår blod….

somalisk_pirat”Stoppa piraterna” uppmanar DN:s ledare. ”Sjöröveriet utanför Somalias kust är ett hot mot freden och säkerheten. Det måste gå att stoppa brottsligehten” fortsätter den i vädjande och myndig ton. ”Somalia är laglöst”…osv osv.

Stoppa piraterna? Det här kriget mot piraterna vi ser utspelas utanför Somalias kuster började för länge sedan. Var det någon som en gång i tiden stoppade kolonialismen och slaveriet när de härjade som värst över hela Afrika? Den dåvarande omvärlden reagerade inte då, nu däremot reagerar den. Så mycket som de vita stal och dödade i Afrika och dessutom förslavade kontinentens invånare en gång i tiden. Bara araberna beräknas ha handlat mellan 30-40 miljoner afrikanska slavar. Dr. John Henrik Clarke beskriver detta som ”en av de största tragedierna i Afrikas historia”.  Nu ser vi hur afrikanerna utan pardón tar tillbaka det som togs ifrån dem, både av kristna och muslimer. Nämligen deras rikedomar och deras frihet.  

Den som vattnar åkrarna med blod, får äta grödor som smakar blod. Den som ympar hat och misstänksamhet får se det köttätande växtmonstrum som växer fram. Förr eller senare får man sona för sina brott, om man inte sonar dem självt står andra för straffet. Öga mot öga, tand för tand. Somalia är laglöst heter det i DN. Men det finns starka oskrivna lagar som alltid har full kraft när andra inte träder in.

Somalier är duktiga krigare. Det har de redan bevisat. Den som sett filmen ”Black Hawk Down” och även läst boken har en någorlunda bild om detta. Men verkligheten är givetvis någonting helt annat. Det är moderna vapen dessa pirater använder. Det är utan tvekan någon större organisation som försett dem med dessa. De kunde inte ha valt lämpligare krigare. Att stoppa dem blir en svår uppgift. Tidningen African Business rapporterar att piraterna har hela flottor av speedboats och att dessa arbetar enligt militär struktur. Den har en amiral, viceamiral, ekonomichef, kommunikationspersonal m.m. Hela tiden förbättras strategierna. De har koll på allt som händer ute på haven.

Annonser

27 svar till “Den som sår blod….

 1. Du skojar väl när du säger att Black Hawk Down skulle visa duktiga somaliska soldater. 19 döda amerikaner mot ca 1000 döda somalisk milis. Knappast några lysande soldater där va?
  Tror inte alls de är särskilt duktiga krigare jämfört med vilket västlands soldater som helst.

  Sedan vet jag inte riktigt vad du menar med detta inlägg. Tror du att piraterna är några slags robin hood figurer som hämnas kolonialtiden eller vad?
  Piraterna bör krossas av en kraftig FN armada.

 2. Ja, konstigt inlägg det där. Ska vi börja göra militära räder mot Norge och Danmark också för att hämnas alla krig vi haft mot dem genom historien?

  Som Jerry sa, det är inga Robin Hood typer som hämnas kolonialtiden det rör sig om, det är brutala brottslingar som ska bekämpas.

 3. Har du blivit ”jihadvänster” – du försvarar kapningarna med samma patos som Åsa Linderborg brukar visa upp när hon rättfärdigar självmordsbomberna i mellanöstern eller för den delen när hon förhärligar Ulrike Meinhoff???

  Obegripligt!!

 4. Ett stort NJA får det här inlägget, jag som tyckte du verkade vettig.

  Och att kalla dem ”duktiga krigare”, Nja på den med.

 5. Inga vuxenpoäng för detta inlägg, nej. Piraterna lever i högönskelig välmåga medan vanligt folk svälter som förut.
  Vill man lära sig något om slaveriet, läs gärna Dick Harrisons trilogi.
  Vad gäller amiraler, mm, så innebär inte fördelandet av titlar att ”att åt den Gud giver ett ämbete giver han också förståndet därtill…”
  Laglöst land är laglöst land. Inget att stå efter eller beundra.

 6. Befolkningen i ”piratnästena” är dock glada för piraternas närvaro då de genererar arbetstillfällen och inkomster. Intressant nog så kallar piraterna sig själva för kustbevakare, så möjligen ser de kapningarna som ett kvarhållande för att få in tullpengar. Vad som är laglöst land är inte objektivt utan ligger i betraktarens öga.

 7. Till medundersåte: Det är definitivt laglöst att kapa båtar och ta deras besättning som gisslan, oavsett om man kallar sig själva ”kustbevakare ”eller inte.

 8. De som angriper sjöfarten nu är snarare ättlingar till slavhandlare än ättlingar till slavar.

 9. Jerry: I så fall har den svenska flottan och senare också den svenska kustbevakningen begått många brott. Liksom alla andra staters flottor. Det finns förvisso de som rent ut kallar sig brottslingar, men dessa pirater verkar dock vilja rättfärdiga sina handlingar.

 10. När tog svensk kustbevakning gisslan sist?
  Och vilken brottsling söker inte rättfärdiga sina handlingar? Sandlådenivå!

  Ser att islamisterna nu tydligen tröttnat på den uppmärksamhet piraterna drar på sig. Kanske kan Somalia trots allt själva lösa problemet.

 11. Islamisterna i Somalia är mycket riktigt emot piraterna, liksom talibanerna i Afghanistan motsatte sig opiumodlarna. Frågan är om islamisterna verkligen är starka nog att få bukt med piraterna.

  Gripna brottslingar, gisslan, krigsfångar, kidnappade – de som piraterna fångar in verkar behandlas väl. Det kan inte alla som gripits av svensk polis säga.

 12. Behandlas väl?läs här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3849154.ab
  Om du jämför piraternas behandling av gisslan med svensk polis så är du mer korkad än jag trodde.

 13. ”Gripna brottslingar, gisslan, krigsfångar, kidnappade – de som piraterna fångar in verkar behandlas väl. Det kan inte alla som gripits av svensk polis säga.”

  Har du nån källa på att de kidnappade personerna som hålls i somalia behandlas väl eller är det bara nått som du hittat på och hur ofta brukar polisen i sverige frihetsberöva folk och hålla dem mot lösen? Kan alla som blivit kidnappade i somalia säga att de blivit behandlade väl?

 14. ”70-åriga kapten Darch hölls gisslan av somaliska pirater i 47 dagar i våras.
  – Vi överlevde på cigaretter, vatten, get, kamelmjölk och bröd, skriver han själv om upplevelsen. ”

  ”De tuggade khat och bara en av dem talade engelska”

  ”Under förhandlingarna kom piraterna med flera hot om att döda besättningen och sänka fartyget”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2067817.svd

  Låter ju alla fall inte som Polismyndigheten i örebro Län.

 15. Varför dessa förolämpningar? Dessutom var det just Aftonbladet som Jerry hänvisar till som för några dagar sedan rapporterade att gisslan behandlas väl. Alla gisslan behandlas rimligen inte likadant utan det beror på omständigheterna och vilka pirater det är. Finns det någon som tycker ofrihet är roligt? Böter och borgenssummor kanske inte förekommer i Sverige. Jag försöker göra en kulturanalys, men ni är för fast i det västerländska klassificeringssystemet och i er etnocentrism för att förstå det.

 16. Hej och hjärtligt välkommen till min blogg Medundersåte. Det är roligt att du hittat hit. Men ett gott råd är att ta på dig skottsäker väst. För här skjuter dom skarpt.

 17. Så vi ska skilja på olika pirater, men inte olika polismyndigheter i Sverige? Vi ska skilja på Pirater… men inte enskilda kommentarer, utan applicerar ett ”Vi”.

  Kulturanalys är kul. Men det är inte kulturanalys att komma med anklagelser utan källa för att sen när källa efterfrågas börja prata om annat. Vänligen kom ihåg att vi ser bara vad du skriver, inte vad du tänker.

 18. Är det ok om jag kidnappar nån men behandlar den personen väl?

  Såklart ofrihet inte är kul men det är ju skillnad på folk som blir frihetsberövade, av polisen, föratt de är skäligen misstänkta för ett specifikt brott och folk som blir godtyckligen frihetsberövade av ett gäng pirater i syfte att tjäna pengar.

  Det är skillnad på böter och borgensummor och lösensummor. Böter är ett straff för ett brott som du begått. En borgensumma är en pant man lämnar som försäkran på att man faktiskt ska visa sig den dagen rätten kallar dig.

  En lösensumma å andra sidan är en summa man betalar i utbyte mot att återfå det/den som blivit stulet/kidnappad ofta innefattar det påtryckningar som hot om skador och eller döden.

  Jag har inte sett tillstymmelsen till kulturanalys däremot ett försök att jämställa sjöröveri med polis och kustbevakningsverksamhet. Ingen av argumenten jag läst hittills har varit särskillt övertygande.

  Jag antar att ditt personangrepp var riktat mot någon annan och tänker inte svara på det.

  Hälsningar TEA.

  p.s.
  Jag antar att alla ”pirat-vurmare” kommer kolla på Pirates of the Caribbean ikväll, kom bara ihåg att sjöröveri är bättre i disney version än ute i verkligheten. ^^

 19. TEA: Min källa skriver ”Det är ovanligt att de somaliska piraten skadar gisslan, oftast håller de ut tills motståndarna ger upp och betalar lösensumman.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3473237.ab
  Vänligen notera att jag inte på något sätt stödjer piraternas verksamhet eller tror det är roligt att sitta i fångenskap. Sedan är det kanske i sig meningslöst att diskutera något när det inte finns så mycket information att tillgå. Svensk media är antagligen inte de mest objektiva ”källorna”.

  Ett problem är ju att synen på vad begrepp som böter etc. skiftar i tid och rum. Hur de somaliska piraterna och deras omgivande samhälle ser på händelserna vet vi inte, personligen så tycker jag det vore intressant att se händelserna med andra glasögon än det internationella samfundets som baseras på den västerländska kulturen.

  Marcus Rediker ger i boken Pirater en väldigt positiv bild av 1700-talets sjörövare vilka vågade ifrågasätta klassificeringar som klass, ras, kön och nation. Dessutom menar han att de inte alls var så blodtörstiga som de framställdes av staterna som motsatte sig deras leverne påstod. En liknande analys tycker jag vore önskvärd även i fallet med dagens somaliska pirater. Jag tycker dock själv att Rediker är lite väl piratvänlig för min smak.

 20. Jerry skrev: ”Om du jämför piraternas behandling av gisslan med svensk polis så är du mer korkad än jag trodde.”
  medundersåte skrev: ”Jag försöker göra en kulturanalys, men ni är för fast i det västerländska klassificeringssystemet och i er etnocentrism för att förstå det.”
  Jag blev uppenbarligen löjligt upprörd av Jerrys kommentar. Beklagar att flera tog illa upp av min kommentar.

 21. Jag förmodar att hr ”medundersåte” känner begreppet ”rule by law”? Vi han kanske debattera begreppet ”västerländsk demokrati” i det större sammanhanget eller bara orientalism vs occidentalism? Själklart torde det vara ovanligt att piraterna skadar det enda förhandlingskort de har, dvs sin gisslan. Om man växlade lösensummor mot damaged goods torde man inte vara kvar i ruljansen länge. Mebn piracy ÄR piracy, oavsett om piraten iklär sig offerrollen eller inte. Vad säger kulturanalysen om det?

 22. Majoren: Så bra att du håller med om det att pirater inte har något att tjäna på att skada gisslan (vilket naturligtvis ändå sker i vissa situationer) och att du ser till skillnaden mellan olika kulturer.

  Exempelvis så ansåg Gustav Vasa sig ha rätt att att störta Kristian II för att denne brutit mot de förpliktelser han hade och därför inte längre kunde hävda sin auktoritet som kung. Kristian såg däremot Gustav Vasa som en upprorsmakare medan den oerhört lagkunnige biskop Hans Brask hade svårt att avgöra vilken sida som hade rätt. Slutligen valde Brask att ansluta sig till Gustav Vasa som därmed blev riksbyggare medan Kristian blev tyrann.

 23. Det är fan bara ett folk som haft fred i 200 år som kan se att vara piratgisslan som att inte bli skadad.

 24. Ber om ursäkt till dig medundersåte om du tyckte det var hemskt att bli kallad ”korkad”. Det blev du tydligen upprörd över, men ändå verkar du ha väldigt lite förståelse för de stackare som hamnar i piraternas våld. De kommer inte så lätt undan att de bara blir lite lätt smädade…
  Att hållas fångna av drogpåverkade och tungt beväpnade människor som talar ett annat språk är mycket ångestfullt och skrämmande, oavsett med vilka ”glasögon” du väljer att se med.
  Jag har dock en känsla av att om det varit amerikaner som tagit över lastfartyg och hållit besättningen som gisslan så hade det låtit annorlunda från dig medundersåte.
  Du har nog fastnat i den där gamla ”frihetskämpar” romantiken kanske. Piraterna vill bara samma sak som superkapitalisterna: skaffa stora rikedomar, så smidigt som möjligt och till så lite arbete som möjligt.

  p.s: och jag som tycker korkad är ett ganska snällt ord…

 25. Jerry: Nej, jag har full förståelse för gisslans situation. Håller med dig om att redan ett främmande språk ger en osäkerhet och det blir naturligtvis mycket värre med vapen inblandade.
  Kaperi är förbjuden i internationell rätt, så om USA började med sådant så skulle de bryta mot regler som de själva varit med och satt upp.
  Jag har då aldrig hört ordet korkad under ett seminarium på mitt universitet, jag är väl för ovan vid den grymma cyberverkligheten.

  Kul att jag verkar ha blivit placerad till vänster på den politiska skalan, folk brukar annars tro att jag är höger (om inte annat så för att jag kallar mig medundersåte).

 26. med/mot/över/undersåte: Kungarna Gösta och Kristian var ju sprungna ur samma kulturkrets, med regentskap av Guds nåde (jfr dagens islamister) som gemensam nämnare. Deras snikna lilla maktspel torde därmed inte utgöra ngn kulturkrock, i alla fall inte dem emellan. DET lärde jag mig på det första seminariet.
  Frågan om kulturanalysen kräver dock fortfarande svar.

 27. Majoren: Gustav och Kristian har delar naturligtvis samma sociala och i stor mån politiska kultur. Men det finns flera olika typer av kulturer (ett exempel är börsmäklarna i London som har en egen kultur). Som jag förstod det ville du främst ha en analys av rättskultur då du skrev ”piracy ÄR piracy”. Mitt exempel blev därför ett där två olika rättskulturer krockar. I fallet vi diskuterar står en internationell rättskultur mot en lokal somalisk (inte hela Somalia men heller inte bara piraterna).