Raja 1918

raja-1918Igår visades den finska filmen Raja ”Gränsen” 1918 regisserad av Lauri Törhönen här i Stockholm. Intresset var utan tvekan stort eftersom det var fullsatt. Raja 1918 utspelar sig precis efter det blodiga inbördeskriget som tog vid efter det att Finland förklarats självständigt den 6 december 1917.

Inbördeskriget även kallat ”Frihetskriget” krävde 35,000 liv och var en fruktansvärd tragedi. Ett djupt sår i landets historia som alltid kommer att finnas där. Många oskyldiga dog. Det är nu först efter 90 år som man på allvar börjat prata om det. En och annan film har också gjorts. Min egen uppfattning är också att få böcker och skildringar blivit skriva. I alla fall på svenska.

Efter att kriget var över skulle gränsen till Ryssland säkras. Mannerheim tilldelar uppdraget åt den unge kapten Carl von Munck, som slagits för de vita. Han vet inte exakt vad som väntar honom, men uppdraget skall fullföljas till varje pris. Samtidigt gör sig konsekvenserna av bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland påmint när folk börjar välla in över gränsen. Ju fler människor som tränger in, desto brutalare och mer drastiska blir metoderna för att hindra vissa och släppa in andra. Några av flyktingarna är finska rödgardister som flytt till Sovjet men försöker ta sig tillbaka till Finland på nytt. Ryssar var inte välkommna. Eftersom inte alla hade papper tvingade man folk att säga ”ja” på finska för att avgöra vem som var ryss och inte. Sade man ”kyllä” fick man passera, sade man ”kjolla” var det raka vägen tillbaka. Människor blev kallblodigt avrättade på båda sidor.

Raja 1918 är en sann historia. Den bygger på Jörn Donners fars upplevelser under och efter det finska inbördeskriget. Allting skildras skoningslöst, men tidvis nästan poetiskt. Musiken är också gruvligt vacker och välkomponerad. Men den tar inte udden av de fasansfulla scenerna, tvärtom. En recensent har skrivit att det är en väldigt ”rå” film och att ”inte mycket lämnas åt vår fantasi vad gäller arkebuseringar och andra former av dödsskjutningar”. Men kriget är rått, vad finns det egentligen att fantisera om säger jag. Detta är en film som har allt. Okuvlig vänskap mellan två helt osannolika parter, kärlek och intriger.  

När man ser Raja 1918 förstår man varför många valde att tiga in i det sista….

Här är introt till filmen.

Annonser

One response to “Raja 1918

  1. Tack för en väldigt intressant blogg, ska bli intressant att följa den i fortsättningen.