Det är krut i Tomhylsan!

SWEDEN-DEFENSE/Han slets hastigt bort från sin position som handelsminister för att bli försvarsminister. Sedan den dagen har han verkligen synts flitigt i debatten. Mig veterligen är han en av de ministrar som frekventerar debattsidorna flitigast…just nu i alla fall. Han för ut sitt budskap med hjälp av några av de ”stora drakarna” DN, SvD, Expressen, Sydsvenskan för att nämna några.

Försvarsminister Sten Tolgfors skriver ofta både på egen hand och ihop med andra. När han utnämndes till sin position fick han som bekant öknamnet ”Tomhylsan”. Kommer ni ihåg intervjun med Odenberg i DN den 6 oktober 2007? Då han berättade om smeknamnet. Jag citerar:”Enligt Odenberg har Tolgfors inom försvarsmakten fått smeknamnet ”tomhylsan” – något som skulle kunna tolkas som att det nya statsrådet inte har någon laddning i sin ammunition. ”Jag fnissade lite när jag hörde det där.” Ja, så lät det då… 

Men han har enligt min uppfattning skött sitt tunga ämbete utan knot, gråt och tandgnisslan. Jag har låtit göra en egen lista över alla debattartiklar han skrivit själv och tillsammans med andra. Den är kanske inte helt komplett, sedan måste man tänka på alla intervjuer han hela tiden ger.

”Vi är redo att försvara våra nordiska grannländer” DN 20 november 2008

”Försvarssamarbetet stärks” Sydsvenska Dagbladet 12 november 2008

”Försvaret klarar i dag inte att värna Sverige” DN 7 november 2008

”Afghanistan kan inte lämnas åt talibanerna” DN 9 oktober 2008

”Spekulativt om FRA” DN 19 september 2008

”Gemensamma förband med Norge en lösning” DN 10 juni 2008

”Pellnäs går över gränsen” SvD 9 september 2008

”Aggressionen har en betydande relevans” SvD 28 augusti 2008

”20 000 saknar militära uppgifter” SvD 17 augusti 2008

”FRA spanar inte på enskilda svenskar” SvD 28 juli 2008

”Vår beredskap är fortsatt god” SvD 13 juni 2008

”Utgångspunkterna för den framtida inriktningen av försvaret” DN 10 juni 2008

”Försvarsförmågan stärks av ny NBG” Göteborgs Posten, 30 maj 2008

”Våra länder fördjupar samarbetet om försvaret” DN 26 maj 2008

”Sverige ska ha ett starkt försvar” Sundsvalls tidning 17 maj 2008

”Nytt samarbete löser försvarskrisen” SvD 13 maj 2008

”Försvarets framtid bygger på samarbete” Göteborgs Posten 2 maj 2008

”Sanningen om insatsen i Tchad” Svenska Dagbladet Brännpunkt 20 februari 2008

”Medlemskap i Nato är naturligt” SvD 16 februari 2008

”Fler kvinnor i försvaret” Sydsvenskan 5 november 2007

”Socialdemokraterna krossar försvaret” Dagens Industri 11 oktober 2007

”Inget annat än kejsarens nya kläder…” Blekinge läns tidning 11 oktober 2007

”Ökat samarbete ger bättre förutsättningar” Värnpliktsnytt 10 oktober 2007

”Röd-grön försvarsröra väntar” SvD 5 oktober 2007

”Nya miljoner för fred utomlands” SvD 16 september 2007

Annonser

5 svar till “Det är krut i Tomhylsan!

 1. Kanske inte så mkt gråt, men har har blivit mer sliten i ansiketet, fått gråare hår och när han inte har fel så har han otroligt dålig tajming.

  Men det är ju bara vad jag Tycker.

 2. Varmt välkommen på ett seminarium för att diskutera framtiden för det svenska försvaret och de internationella insatserna. Sprid gärna inbjudan vidare till alla intresserade av den svenska försvars- och fredspolitiken.

  mvh
  Linda Åkerström

  Välkommen till ett seminarium om svensk försvars- och fredspolitik:
  Försvaret och Freden
  Tid: onsdag 10 december kl: 19.00
  Plats: Lilla Nygatan 14, Stockholm. Tunnelbana: Gamla stan

  Mycket har hänt i den svenska försvars- och säkerhetspolitiken under de senaste tio åren. Tidigare var målet att maximera antalet soldater att mobilisera för att försvara en svensk neutralitetsprincip och svenska gränser. Idag är en stor del av Försvarsmaktens mål deltagande i internationella insatser för att hejda väpnade konflikter långt ifrån Sverige.

  Vissa anser att det handlar om en oundviklig anpassning till en förändrad hotbild. Andra att det är dags att dra i handbromsen innan vi helt förlorar vår försvarsförmåga. Under 2009 tas beslut om försvarets inriktning de kommande tre åren. Vilket försvar behövs framöver? Vilken fredspolitik behövs? Går försvars- och fredsambitionerna alltid hand i hand?

  Medverkande:
  Anna Ek, ordf. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
  Gunilla Wahlén, riksdagsledamot och medlem i försvarsberedningen (v)
  Karin Enström, riksdagsledamot och ordf. för försvarsberedningen (m)
  Annette Rihagen, rikslottachef, Svenska Lottakåren
  Henrik Landerholm, generaldirektör för Folke Bernadotteakademin
  Kerstin Grebäck, ordförande för Womens International League for Peace and Freedom, WILFP.

  Ingen föranmälan behövs
  Kontakt:
  Linda Åkerström
  linda.akerstrom@svenskafreds.se
  tel: 08-55 80 31 85/ 070-893 15 14

  Seminariet är en del av en seminarieturné som under okt-dec 2008 bedrivit försvarspolitisk debatt i tio svenska städer. Turnén är ett samarbete mellan Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Värnpliktsrådet, Försvarsutbildarna, Svenska Lottakåren och Svenska FN-förbundet.

 3. ”Tomma hylsor skramlar mest” eller?

  Nåja han har i varje fall varit obrottsligt – för att inte säga knähundsaktigt – lojal mot partiets säkerhetspolitiska inriktning, dvs den sk Borgdoktrinen*.

  För alla (som för tillfället är utan partibok) är det dock lätt att se att hans utläggningar är just tomma ord och att hans handlingar istället resulterat i ett totalt haveri för svensk försvarsförmåga. Och som vi såg häromveckan till ett totalt haveri för chimären om nordiskt försvarssamarbete.

  Det är föga imponerande.

  *) Borgdoktrinen sammanfattas i slagordet ”Mindre pengar till försvaret” och motiveras av Tolgfors med ”Införlivningen av de baltiska länderna har givet ett helt nytt säkerhetsläge i östersjön.” Dvs den gamla svenska doktrinen att ”vi skall slåss till sista finne” har nu utökats till ”vi skall slåss till sista finne, est, lett och litauer”.

 4. Jag är inte imponerad av Tomhylsan Sten Stolpskotts insats. Han eller hans spökskrivare pladdrar en del men i praktiken administrerar han ointresserat ett sönderfall. Han är ett exempel på den politiska ytlighet som gör spelet till viktigare än verkligheten och en god representant för Schlingmans populistiska doktrin att om man inte på något sätt får stå för någonting som inte låter en slinka ur greppet i debatten. Ingen får låta klokare än Sahlin alltså. I FRA-frågan ljög Stolpskott friskt och därtill dåligt. Vare sig han eller resten av regeringen upptäckte att frågan redan var genomlyst under TIA-debatten och hans argument var väl kända av det yngre gardet liksom att de falsificerats flera år innan han uttalade dem. Att under hela denna upprörda debatt inte upptäcka att han bara spelade i en importerade repris av en pjäs alla sett utom han är sämre än amatörmässigt.

  Regeringen visar en oroande oförmåga att förstå värdet i ett försvar som ger oss något som helst skydd vid förändringar i vår omvärld. Inte heller försvarspolitiskt lever regeringen upp till redan lågt ställda förväntningar. Schlingmandoktrinen gör det faktiskt ganska onödigt att rösta.

 5. …Ja rentav omöjligt skulle jag säga…