Tjetjenska legosoldater i Georgien

tjetjenlegoI det senaste nummret av ”Soldiers of Fortune” står en artikel om hur Ryssland lät skicka de värsta råskinnen som tänkas kan till kriget i Georgien. Den ryske Moskva-journalisten Arkady Babchenko lyckades fånga på bild vad som uppenbarligen är tjejtenska legosoldater som slåss för Ryssland. Babchenko är själv veteran från de båda Tjetjenienkonflikterna. I den första 1996-98 deltog han som värnpliktig och till den andra som bröt ut år 2000 anmälde han sig frivilligt. Han ahr också låtit författa en bok med titeln ”One soldiers war in Chechnya”. Dessa tjetjenska legosoldater som existerade flera månader innan Georgienkriget, är så råa i sitt hantverk att Tjetjeniens egen Moskva-installerade president Ramzan Kadyrov i april krävde att deras enhet upplöstes.

Mitt i rapporteringen från Georgien opererade dessa soldater som utan tvekan kallade sig själva ”Tjetjener”. De var och är en del av Vostok-bataljonen som leds av Badrudin Yamadaev. Tillsammans med sin bror Ruslan, är bröderna Yamadaev omtalade för sitt utövade av tortyr, kidnappningar och våld som är för mycket även för tjetjenerna. Den mest kända incidenten rörande Vostok-bataljonen utspelade sig i staden Gudermes. Den 14 april detta år bröt en eldstrid ut mellan den tjetjenske presidentens egna styrkor och bröderna Yamadaevs. Ruslan ledde bataljonen med hade även med sig sig bror Ruslan som är tjänsteman i det ryska parlamentet. Exakt hur många som dödades i striderna är oklart. Men det rörde sig om ett tjugotal soldater och flera civila offer.

Vidare att lägga till är att Vostok-bataljonen lyder under Russian Defense Ministry’s 42nd Motorized Rifle Division. Denna är permanent stationerad i Tjetjeneien och har ytterligare en underlydande enhet bestående av pro-ryska tjetjener under sig nämligen Zapad-bataljonen. Varje år genomför runt 60-80 tjetjenska män sin värnplikt i dessa enheter. När president Kadyrov bad Kreml att upplösa Vostok blev han inte hörsammad. I augusti sändes alltså bataljonen in i Georgien för att som Soldier of Fortunes Ralph Peters uttrycker det ”to do their dirtiest dirty work”. Varför detta? Peters förklarar detta enligt KISS-principen (Keep-It-Simple-Stupid). För det första så ville Premiärminister Putin att georgierna skulle få lida – verkligen lida. Tjetjenerna är vid det här laget experter i allehanda övergrepp. För det andra ger det den ryska armén en anledningat att bortförklara sin egen delaktighet i de värsta brutaliteterna. De kunde hävda att det var ”frivilliga” från Norra Kaukasien som kommit till Georgien för att stödja sina Sydossetiska bröder. Men i själva verket var det lejda soldater. Men varför målade legosoldaterna vita bokstäver på sina fordon och tala om för hela världen att de var tjetjener. Här har Peters också en jordnära förklaring. Soldaterna i Vostok-bataljonen är stolta över att de har ett rykte om sig som sätter skräck i folk. Dessutom ville de undvika att de ryska soldaterna skulle öppna eld mot dem.

Men Peters verkar i sin artikel inte vara mest upprörd över Rysslands anlitande av dessa råskinn. Utan att USA försett den georgiska armén med vad som i princip kunnat skänkas till Överskottsbolaget. Den utrustning som de georgiska soldaterna bar var ”antik”. Ändå gjorde dessa män allt vad de kunde för att stödja USA i Irak. Den träning och instruktioner som gavs till Georgien handlade enbart om fredsbevarande, anti-terrorism och ”small-unit tactics”. Den var aldrig förberedande för krig i still med det som skedde i augusti. ”The Georgians gave us all they had, and we gave them crap” skriver Peters.

6 svar till “Tjetjenska legosoldater i Georgien

 1. Mycket intressant. Lägger upp en länk på min blogg.

 2. Vad som kan utläsas av bildmaterialet från kriget seglade georgierna runt i T-80:or och annan fd USSR-materiel. Inte top-of-the-line, kanske, men knappast crap.
  I övrigt vad gäller Peters (som är bättre som skönlitterär): USA tränar georgierna i för ryssarna icke-provocerande konstarter. Naivt, kanske, men tonvikten på att just inte ge georgierna kapacitet att uppträda aggressivt i området. När sedan ryssarna uppträder aggressivt får georgierna skulden.
  Jag ser parallellen med Korea som glasklar. USA vägrade förse Sydkorea med tunga vapen (artilleri, pansar, flyg) med påföljd att när Nordkorea anföll (med artilleri, pansar och flyg) så kunde sydkoreanerna själva hantera detta. Trots detta finns det än i dag trogna svenska kommunister som är övertygade om att det var Sydkorea som startade Koreakriget… Suck.

 3. Ska givetvis vara ”…kunde sydkoreanerna själva INTE hantera detta.”
  14 h på flyget underlättar inte hjärnverksamhet. Suck.

 4. Georgierna har väldigt blandad kompott de har allt mellan T-64or till T-80. Deras stora svaghet är samma som Svenska försvaret för små nummerärer och dålig till noll luftvärnskapacitet.

 5. Du skriver att battaljonen leds av Badrudin Jamadaev vilket är helt fel. Bataljonen leds av Sulim Jamadaev som är general i ryska armén och som är fiende till Tjetjeniens president Ramzan Kadirov. Kadirov ser bröderna Jamadaev som fiender till hans potition i Tjetjenien och därför vill han ha bort dom.