Spioner, avlyssning, underrättelsekillar…..

Jag har noterat att det skrivs mer än vanligt om spioner i tidningarna. Gamla bekanta namn och även nya dyker upp. Sedan finns det anonyma fall som det på SAAB. Industrispioner än en kategori för sig i den här lömska floran, den som intresserar mig mest är förståss de militära och hur de bär sig åt.

I årets sista utgåva av ”Insats och Försvar” står ett intressant reportage om underrättelseverksamhet. ”Facebook, bloggar och till synes oskyldiga telefonsamtal hotar din säkerhet” lyder rubriken. ”Vi svenskar är nog i allmänhet rätt aningslösa, och vi anställda inom försvaret är dessvärre inget undantag, vilket i förlägningen kan riskera säkerheten för oss själva” säger överste Bengt Sandström inledningsvis. Han har även konstaterat att det blivit vanligare att militär personal i utlandsstyrkan skriver om sin vardag på Internet och gärna lägger ut bilder. En i sig intetsägande bild från utlandstjänsten på exempelvis Myspace med text kanske inte avslöjar så mycket. Men om flera portaler, hemsidor och bloggar läggs ihop till ett pussel, går det att bilda en helhet. ”Vi behöver en förändring till säkerhetstjänsten och en höjning av säkerhetsmedvetandet” fortsätter Sandström.

Och så har vi de här utländska underrättelsekillarna som man garanterat springer på….vad skall man säga om dem?

I dagarna återkom en vän till mig från Afghanistan efter flera månader. Han har varit soldat hela livet, en ärrad veteran som tjänstgör för en annan europeisk försvarsmakt. Kanske låter jag en smula sentimental när jag säger detta, men han är som en äldre bror som kan göra världen begriplig för en när man själv snubblar runt i mörkret. Han har till och från arbetat med underrättelseverksamhet.

”Marie, vad vet du om militär underrättelseverksamhet? En nolla säger du! Nej, du är ingen nolla….du är högvilt för underrättelsekillar. Klart att de springer efter dig! Du är idealtypen för deras nedslag. Lite av en nykomling, ogift, har internationella kontakter, smart i huvet…men inte smartare än de förhoppningsvis, du kanske vill lära dig allt om strid och ritar gärna kartor….sådana saker förstår du! Tro inte att du är ointressant för dem bara för att du inget vet eller står lägst i rang. Det är inte poängen. Det hela går ut på att göra dig till underrättelsekillens ögon och öron. Det spelar stor roll vilka personer du står i förbindelse med och vad du hör från dem, vilka böcker du läser och så. Ingen misstänker heller att det är just dig han är ute efter. Du är den perfekta måltavlan! Att du dessutom är snygg och har god humor tar de som en extra bonus. Men hittills har du inte gått på deras tricks”….”Utseendet kan både avsölja en hel del men också vilseleda. En riktig soldat ser ut på ett sätt och är på ett visst sätt. Inte alla arbetar åt försvaret förstår du, eller är vad de utger sig för att vara”.  

Det ligger mycken visdom i gamla ordspråk, att samla på sig några i ett knippe är visdom det med. ”Det enklaste sättet att komma åt rävhonan är genom hennes ungar” lyder ett. Det är så underrättelsekillar arbetar.

Annonser

Ett svar till “Spioner, avlyssning, underrättelsekillar…..

  1. Hur var det nu? ”Make love, not war?” 68-generationen har släpat sig in i Pentagon, tydligtvis…