God Fortsättning!

fyrverkeriIdag är första dagen på det nya året. Det blev ingen riktigt snöig Jul här i Stockholm. Det vara bara under någon vecka som flingorna vräkte ner i ansiktet och man såg ut som en snögubbe när man kom innanför dörren.

Hursomhelst vill jag önska alla läsare en God Fortsättning och hoppas att det blir ett bra år.

The Band of The Grenadier Guards – A Century of Progress

Annonser

8 svar till “God Fortsättning!

 1. Hej
  Jag skulle vilja fråga dig angående ett vapen.
  Såg bilder i play rapport av något som såg ut som fosfor, men jag är osäker. Ville fråga dig om du visste vad det kunde vara.
  http://www.ladda-upp.com/bilder/14204/bild-fr-C3-A5n-rapport
  http://www.ladda-upp.com/bilder/14205/bild2

 2. Jag kan inte svara på vad det är för sorts vapen. Men någon annan som läser den här bloggen kan säkert svara.

 3. Ettan är troligtvis en sekundärexplosion i ett träffat ammunitionslager.
  Tvåan är knivigare. Såg själv inslaget och undrade. Eftersom spridningspunkten ligger alltför högt för att göra det verkansfullt på marken (om det är en fosforbomb), är min bedömning att det är ett IR-motmedel, dvs en fackla som ska lura bort värmesökande lv-robotar.

 4. M825 155mm Projectile

  http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/m825.htm

  http://www.janes.com/extracts/extract/jah/jah_0461.html

  Det verkar som om tvåan är en rökgranat för omedelbar rök. Den släpper ut 116 filtklupar impregnerade med vit fosfor vilka är praktiska för avskärmande rök. Vad israelerna har för taktiskt syfte med röken är vet jag dock inte.

 5. Möjligt. Men varför lägga lägga utlösningshöjden så att röken inte ger ngn verkan på marken?

 6. På de flesta av bilderna brinner filtklumparna ända ner till marken och ligger kvar där och brinner ett tag men det är kanske inte de bilderna som journalisterna tycker ser skojigast ut i tidningen. Av granaterna som färdigställdes bakom en israelisk bandhaubits var cirka var tredje en rökgranat.

 7. DET var intressant. Kan det vara så att denna ammunition ger brandeffekt utan att åsamka ge brännskador som vit fosfor-ammunition (WP) ger?

  Hamas-källor har börjat tala om att Israel använder av WP-ammunition. Igen…

 8. Jag mins att under det senaste libanonkriget så anmärktes det på besvärande förluster till följd av ledstrålestyrda PV-robotar som avfyrades från hög terräng. En av kommentarerna var att man försummat att utrusta alla stridsfordon med rökaggregat. Det är möjligt att syftet med den nuvarande omfattande rökläggningen är att förhindra att de israeliska styrkorna angrips med PV-robotar grupperade i höga byggnader. Fosforröken döljer inte bara de israeliska förbandens position utan absorberar också det infraröda ljuset i ledstrålen, något zinkrök inte gör.

  Den som får en filtklump på sig får säkert en brännskada men inte de typiska allvarliga fosforbombskadorna. Avlägsnas kvarvarande fosfor under vatten och skadan tvättas med natriumbikarbonat och, om tillgängligt, kopparsulfat kan man hoppas på att den skadade blir helt återställd.

  En fosforgranat har däremot en granathylsa bulkladdad med rent vitt fosfor som sprängs ut med försvarliga mängder explosivämne. Exempel:

  http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/m110.htm