Kalabrianska maffian – Italiens största familjeföretag?

kalibrienUnder förra veckan var jag också såg förhandsvisningen av filmen ”Gomorra”. Den är baserad på boken med samma namn och handlar om den italienska Camorran. Inget kriminellt nätverk har så många liv på sitt samvete. Varje dag omsätter Camorran hundratusentals kronor i narkotikapengar. Vapen- och sexhandel omsätter småsummer jämfört med den som rör ”vitt pulver”.

Camorra i all ära. Men den är bara en del av den italienska maffian. Vi har den välbekanta sicilianska delen Cosa Nostra. Men knarkkungen bland dem alla är den Kalabrianska maffian. Denna är också känd under namnet ”Ndrangheta” och har sina rötter och högkvarter i botten av den italienska stöveln. Ndrangheta skiljer sig från exempelvis Kamorran genom att den är helt familjebaserad till sin struktur. Därav namnet som kommer av ”ndrina” som betyder just ”familj”. Man så att säga gifter in sig i den Kalabrianska maffian och bildar blodsband. Detta anses minska risken för förräderi bland ”familjemedlemmarna”. Ndrangheta kan liknas vid en enda stor familj som består av många minre familjer. Exakt hur många familjer – nadrine som ingår i nätverket är oklart. Men en färsk rapport uppskattar antalet till 131. Vissa familjer är mäktigare och mer kända än övriga. Varje familj består av olika många medlemmar. Man kan om man vill ägna en liten tanke åt de kinesiska Triaderna eller Draknätverken som de också kallas. Där blir man invigd genom en ceremoni under vilken man dricker blod, sitt eget och andras. Då har man bildat ett blodsband. Äktenskap är inte nödvändigt.

I det Kalabrianska klanliknande systemet kontrollerar varje familj sitt eget territorium. Det rör sig oftast om en by eller en hel stad. Man operererar självständigt. Aktiviteterna leda av en capobastone. En grupp bestående av två eller tre familjer bildar en locale som leds av en contabile som kontrollerar alliansen. Det förekommer rivalitet och fejder mellan olika familjer när intressen krockar. Allianserna bildas främst genom giftermål och det är just gemensamma intressen som avgör. Högst upp i nätverkets hierarki återfinns La Santa. Det är denna lilla utvalda grupp bestående av 33 medlemmar, som sköter om de politiska kontakterna och upprätthåller relationer med affärslivet . Bara dessa utvalda santisti får göra det. Men de lägger sig inte i en enskild familjs angelägenheter. Med andra ord är Ndrangheta trots sin strikt hierarkiska struktur oerhört decentraliserad.

De som sköter om mycket av familjernas övergripande organisation benämns vangelisti.  Därefter finns det chefer inom vissa familjer som innehar rangen associazione. Dessa får vara med och bestämma över Ndranghetans strategier i Italien och utomlands. Kvinnorna spelar en viktig roll. Det är de som kan bilda nya allianser eller avsluta en fejd genom att gifta sig. De uppfostrar barnen i maffia-kulturens anda och sköter om affärerna om maken dör eller sitter en period i fängelse.

Ndrangheta består idag av båda en lokal och en global dimension. Den senare har intagit en alltmer framträdande plats. Det rör sig om global narkotikahandel. Så har det inte alltid varit. Det kostade en del blod inom familjen för att den skulle ge sig in i den lukrativa branschen som även har inneburit nära kopplingar med drogkartellerna i Mexico.

Många är ledarna inom Ndrangheta som inte fått dö en naturlig död omgiven av nära och kära. På 1970-talet dominerade tre mäktiga bossar Ndrangheta. Antonia Macri, Domencio Tripodo och Girolamo Piromalli. Inom denna trio skulle bara en dö en naturlig död. Nämligen Piromalli som gjorde mycket för att förvandla den Kalabrianska maffian från en lokalt baserad organisation till en transnationell. Det sägs även att det var han som låg bakom bildandet av La Santa. Macri såg till att skapa starka relationer med Cosa Nostra genom vilkens kontakter. Han även lyckades alliera Ndrangheta med maffian i USA. I mitten av 70-talet bröjade ledarna diskutera planer på att satsa på droghandel. Macri var emot detta från första början. Ndranghetas främst inkomstkälla var utpressning. Oenigheten ledde till det som vida är känt som det Första Ndrangheta-kriget under vilket både Macri och Tripodo sköts ihjäl. Efter detta utsågs nya ledare och man klev in i droghandeln. Idag är Pasquale Condello ledare. Han anses vara den mest dominerande efter det Andra Ndrangheta-kriget som skedde 1983. Orsaken var att flera familjer råkade i delo med varandra om olika intressen.

Sedan dess har vinsterna bara ökat. År 2004 uppskattades den totala omsättningen till 44 miljarder dollar. År 2007 blev den 55 miljarder dollar vilket är 2,9 procent av Italiens BNP. Droghandeln är nyckeln till den globala dimensionen. Ndrangheta har också rykte om sig inom de Latin-Amerikanska kartellerna att vara den mest pålitliga. Det är inte bara det att den har filialer över hela världen, utan för att den löper mindre risk att falla offer för informatörer. Dessutom är organisationen inte lika känslig för interna fejder som andra. Att några familjer bråkar med varandra är inte hela världen. Det finns gott om andra fungerande. Som tidigare nämnt var utpressning den främsta inkomstkällan. Idag beräknas det dock att droghandeln utgör över 60% av intäkterna. Utpressningspengarna beräknas till runt 6 miljoner dollar årligen. Ndrangheta handlar även med vapen. Men även den inbringar endast småsummor jämfört med knarket. Mellan 3-4 miljoner per år är ingenting.

Hur är förhållandet till Camorran? Eftersom Ndrangheta är mäktig inom den internationella droghandeln och är effektivt organiserad, kan man arbeta ohotad från Cosa Nostra och Camorran. De två senare är inte uppbyggda på familjeband och lojaliteten är att se som lömskare.

Annonser

Ett svar till “Kalabrianska maffian – Italiens största familjeföretag?

  1. Det är intressant att dra paralleller mellan situationen i Italien, Mexico, Brasilien, Colombia. I samtliga stater har man en ”svag” stat som kämpar mot starka, aggressiva systemhotande organisationer. Frågan är om strategin för att hantera dessa organisationer vore överförbar mellan länder eller ej. Såsom man diskuterar kring ”counterinsurgency” och att överföra lärdomarna från Irak till Afghanistan.