USA:s investeringar i Kärnvapenprojekt för 2008

karnvapenstatistikUSA har fått en ny president – Barack Obama. Men det är inte om honom som det här inlägget skall handla. Utan om hur mycket den förra regimen lade ner på projekt relaterade till kärnvapen under 2008. Notan slutade på 52 miljarder dollar. Endast 10 procent av denna lades ner på projekt som syftade till att komma på sätt att hindra kärnvapenattacker. Summan är säkert större. Detta eftersom den amerikanska staten inte för någon tillförlitlig bokföring kring investeringar i kärnvapen. Hur stor budgeten är tycks ingen riktigt veta. Men de som forskat kring detta drar följande övergripande slutsats: USA är mer intresserat av att uppgradera sin kärnvapenarsenal snarare än att nedrusta den.

Vidare drar de även följande slutsatser
– Only 1.3 percent ($700 million) of the nuclear security budget was devoted to preparing for the consequences of a nuclear or radiological attack.

– Another 56 percent of the total went toward operating, sustaining, and upgrading the U.S. nuclear arsenal. 

– Nuclear security consumes $13 billion more than international diplomacy and foreign assistance; nearly double what the United States allots for general science, space, and technology; and 14 times what the Department of Energy (DOE) budgets for all energy-related research and development.

– Nuclear weapons and weapons-related programs account for at least 67 percent of DOE’s budget, 8.5 percent of the FBI’s budget, 7.1 percent of the Department of Defense budget, and 1.7 percent of the Department of Homeland Security’s budget.

Miljarder läggs ner på kärnvapen och rymdprogram i USA. Detta i ett land där det finns folk som måste gå till kyrkan för att få mat eller inte har råd att köpa mediciner och tandvård.

Annonser

10 responses to “USA:s investeringar i Kärnvapenprojekt för 2008

 1. Å andra sidanm är USA den enda ledande kärnvapenmakt som inte just harförnyat eller är i färd med att förnya sitt strategiska avskräckningssystem. Observera att den blå tårtbiten inkluderar kostnaderna för att bemanna och ånga runt med de strategiska kärnvapenubåtarna med mera.

 2. Lägg till detta att Bush uppfyllde sitt löfte att halvera den amerikanska kärnvapenarsenalen redan 2006.
  Och att amerikanska väljare själva röstat (och fått rösta) fram det system som Du beskriver.
  Dessutom undrar jag vilka dessa ”de” är…

 3. Jag tror att Obama kommer att bli en riktigt bra president!

 4. Det är du inte ensam om att tro. Vi får önska Obama lycka till.

 5. Major, det blev fel på länken till den plats där det står vilka ”de” är.

 6. Hoppas att Obama och Hillary kan göra något
  åt situationen i mellanöstern och Afganistan

 7. Det verkar som det går åt rätt håll i mellanöstern
  just nu. Hoppas att det blir fred där till slut.

 8. Jag tror oxå att Obama kan bli en mycket bra president. Men jag tror att de som förväntar sig radikala omläggningar av USA:s politik kommer att bli besvikna. Och att de gamla vanliga protesterna mot USA återkommer om så där tre månader.
  Jag varnar för att hysa ngt större hopp om Mellanöstern, dock. Större begåvningar än Clinton har misslyckas med detta område. Så länge inte en riktig vilja till fred finns hos båda parter, och så länge ingen regering i arabvärlden vill ta ansvar för ett palestinskt fredsavtal blir det ingen fred. Tyvärr.

 9. Nu är det ju så att makten i USA visar sig knappast offenligt. De vi ser på tv och kallas presidenter med mera har inte mer inflytande än Homer Simpson. Landet är uppbyggt på en s.k krigsekonomi där NWO-programmet är det primära nu. Därför är det så tyst i media (som kontrolleras av några få) om vad dessa återkommande skapade kriser beror på, som tömmer privatpersoners och vissa länders konton.

 10. Jo, jo. ”..internationalen åt alla lycka ger..” Och några är mer lika än andra…