Gotlands tappra bondehär

ringmurMinns ni historien om Kung Valdemar Atterdag och Striden vid Visby ringmur år 1361? De gotländska bönderna slogs tappert då, men de hade inte en chans mot de tungt beväpnade riddarna. Är vi tillbaka där vi en gång började? Det är i alla fall det intrycket jag får när jag läser Gotlands kommunalråd Gustaf Hosstedts ord i Expressen. ”…Vi visste att från och med nu stod vi ensamma. Sverige gör i praktiken inget territoriellt anspråk på oss längre. Kvar finns hemvärnet, jägarnas bössor och böndernas grepar. Med dessa ska vi försöka försvara vår älskade ö. Patriotismen och vår förmåga till självuppoffring råder det ingen brist på, men vilken chans har vi mot det enda rimliga säkerhetshotet Ryssland? Det går 2500 ryssar på varje gotlänning”.

Hoffstedt välkomnar att Folkpartiets Jan Björklund lyfter fram Gotlands utsatta läge. Det finns ingen som helst militär närvaro på denna strategiskt viktiga ö. Den som lyckas ta kontroll över denna och placera flyg och sjöstridskrafter där har genast ett övertag. Jag tänker på Iwo Jima. Det blev också en strategiskt viktig ö för det amerikanska bombflyget. Så om Gotlands skulle bli invaderat skulle vi först se en upprepning av danskarnas invasion år 1361 och därefter ett Iwo Jima i Östersjön?

Eller vad har Försvarsministern att säga? Jag noterar att han fortfarande inte tillåter några som helst kommentarer på sin blogg. Vad är han rädd för egentligen? När läsarna skjuter som värst på den här bloggen händer det att man får ta skydd i bunkern. Men sen är det bara att kliva upp igen när skotten tystnat och andas friskt luft.

Annonser

5 responses to “Gotlands tappra bondehär

  1. Precis som Ivo Jima finns inget behov för ryssen att basera bombflyg på Gotlan, räckvidden från ryskt fastland är tillräcklig. Ivo Jima var en reservlandningsplats för skadskjutna fåglar.
    Men signalvärdet att inte försvara Gotland med linjeförband är förödande, och det ansvaret faller tungt på socialdemokraterna som lade ner försvaret av Gotland, och på Alliansen som inte återupprättar det. Med Gotland i svensk hand kan vi kontrollera vad som händer i Östersjön. Utan Gotland…

  2. Håller Ölandsbron för stridsvagnar? Nejvisst, sådana ska vi ju inte ha…

  3. Ett förslag. Vi utser en kommitte av gotländska politiker och andra där inflytelserika personer. Sen skickar vi dom till Finland för att ansöka om finskt militärt beskydd och politisk asyl för alla gotlänningar samt att ön införlivas med den Finska nationen.

  4. Varför bara gotlänningar? Varför inte låta hela Sverige skyddas av Finland (vad blir skillnaden)? Finnarna skulle ju dessutom då kunna le i mjugg och pika oss om tiden före 1809…