Om Bloggen

jag.jpgNamn: Marie Lindholm

Varför Militära Reflektioner? Anser att det behövs en blogg som ur olika perspektiv reflekterar kring militär historia/ideologi, säkerhetspolitik och krig.

Annonser

42 svar till “Om Bloggen

 1. Hmmm en fråga angående ”neutralt som möjligt belyser krig, militär historia och ideologi” hur går det till, all har vi en viss prisma som vi ser världen igenom inte sant? All historia brukar ju skrivas utifrån segrarens perspektiv.

 2. Hej Johan och välkommen till min blogg.

  Bra fråga du ställer jag har själv funderat på det här med ”neutralitet”. Personligen har jag funnit det svårt att förhålla mig helt neutral i vissa fall och kommit på mig själv med att ifrågasätta saker och ting. Absolut neutralitet är inte helt möjligt, så jag borde nog formulera om mig och istället säga att jag helt sonika ”reflekterar utifrån olika perspektiv” och inte ”neutralt belyser”.

  Och visst…det stämmer att historien oftast skrivs ur segrarens perspektiv. Ve de besegrade!

 3. Kul att du gillade min DickHarrison-blogg!

  Han kommer förresten att hålla ett föredrag om sin bok om slaveriet nu på lördag kl. 13.00 på Akademibokhandeln i City. Gissa vem som kommer vara där då. 😉

 4. Du så klart! Tråkigt nog kan jag inte komma på lördag. Hade varit kul att träffa honom igen.
  Varför tar han inte och gör som Peter Englund och har en egen sida…eller rent ut sagt börjar blogga? Han är väl också intresserad av militärhistoria, eller? Harrison är min favorithistoriker. Därefter kommer John Keegan, men han är en historia för sig så att säga.

 5. Ja, absolut! Det vore underbart om även han började blogga! Om inget kan vi ju påbörja en namnlista på internet och visa honom hur pass stort intresset är. Synd att du inte kan titta förbi, men jag ska hälsa till honom från dig… 😉

 6. Jättetack! Hälsa honom från mig och säg till honom om vad vi tycker att han borde göra. Han som skriver så mycket borde inte ha några problem med en blogg….

 7. Han var sig själv, och höll som alltid ett mustigt föredrag om boken och på ett ställe kom han in på en av mina favoritkällor från vikingatiden, Ibn Fadlan som skildrade en hövdingabegravning i Volgakröken. Han hade ont om tid så jag kom aldrig in på att uppmana honom att skaffa en blogg… *snyft*. Får ta det vid något senare tillfälle – om du inte träffar honom innan dess förstås. 😉

 8. Jag kan tänka mig att han höll ett mustigt föredrag. Jag har hört honom föreläsa om sin bok om korsfararna. Jisses, som han drog på!
  Jag tycker du skall skriva till och uppmana honom att blogga. Jag tror inte jag kommer att träffa på honom på ett bra tag framöver.

 9. Sådär, du är nu en officiell del av min blogroll. Det är nästan som att få en medalj fast utan ceremoni.. och utan medalj. Gott fortsatt bloggande!

 10. Kul att du har länkat till min blogg. Jag kollade på dina lumparbilder förresten, de är jättefina!

 11. Tackar, försökte hitta bilder som fångade min tid i camokeps så bra som möjligt. Det var en kul tid, trots allt.

 12. Hej Marie,

  Vet inte hur jag riktigt hamnade på din blogg men när jag läser dina inlägg är de ganska intressanta. Du säger saker och ting som saknas hos andra bloggar. Jag är också väldigt intresserad av militären och deras politiska samband till landets politik . Det är också för jag kommer från ett land där militären är verkligen mäktig. Hursom helst ska det bli kul att läsa din blogg då och då. Fortsätt skriva smarta inlägg.

 13. Hej Sevgi,
  Roligt att du uppskattar min blogg. Jag kan bara säga att du som är intresserad av militär och politik, har hittat till helt rätt plats. Så fortsätt att titta förbi.

 14. Stefan Lindberg

  Hej Marie,

  det var längesen. Råkade på din blogg av en händelse, du fyller en förbisedd nisch. Vad roligt att du pluggar militärhistoria parallellt, det är verkligen din grej. Snyggt foto förresten 😉

 15. Tjena Steffe,

  Roligt att du hittat min blogg. Du kommer väl ihåg hur jag var på Södra Latin. Jag har inte blivit lugnare med åren som du ser. Det har tvärtom blivit värre!

 16. Hej
  Länka gärna från din hemsida även till Sveriges Reservofficerare SVEROF
  http://www.sverof.se
  Det är de de framåtriktade tankarna finns om framtidens försvar. Förutom på din sida.
  /TAB

 17. Absolut! Kom gärna med fler tips så länkar jag på en gång.

 18. Tänkte tipsa om något som kanske kunde intressera inte bara fröken men alla som följer Militära Reflektioner.

  http://www.nyteknik.se/art/51767

 19. Alltså Johan den där boken kan nog vara mycket läsvärd. Tack för tipset!

 20. Jag misstänkte att det skulle intressera dig. Varsågod!

 21. Hej Marie,
  Ja det var ju ett tag sedan vi talades vid efter din rysslandsresa. Men jag vet ju att det var intressant skrev du.
  Jasså minsann du spelar violin också. Det gör jag med. Bachpartitor samt Kreisler o lite annat smått o gott.
  Ja Ryssland går med stormsteg tillsammans med SCO(Shanghai Cooperation Organisation) mot en världsledande roll som den Euroasiatiska kontinentens energihärskare. Självklart bevakar man sina intressen, nu även under Arktis i kraft av sin teknologiska överlägsenhet på detta område.
  Jag vill särskilt betona och har skrivit det sedan lång tid tillbaka att det var efter
  Atlantpaktens anfall mot Jugoslavien/Serbien under Kosovokriget 1999 som Putin kom till makten. Ett fatalt o ödesdigert misstag strategiskt/politiskt av denna pakt. Kosovo står just nu som du vet i fokus efter Rysslands nej till Västmakternas Kosovoplan.
  Ryssland kommer aldrig att sälja ut serberna.Detta har man ingen anledning till i den enorma maktposition Ryssland har idag.
  Om Ryssland ur ide´historiskt perspektiv har jag ju skrivit tidigare på såväl min blogg som i ett stort antal artiklar på min hemsida. På svenska mest och en del som jag översatt till engelska. Fantastiskt fint foto av dig Marie.
  Vänliga hälsningar från Göran

  • Göran Johansson inlägg här ovan.
   Jag citerar –

   Atlantpaktens anfall mot Jugoslavien/Serbien under Kosovokriget 1999 som Putin kom till makten. Ett fatalt o ödesdigert misstag strategiskt/politiskt av denna pakt. Kosovo står just nu som du vet i fokus efter Rysslands nej till Västmakternas Kosovoplan.

   Kommentar –

   När Balkankriget startat igen vilket det kommer att göra,
   kommer Serbiens fiender från Första och Andra Världskriget gå på rov,
   och försöka erövra delar av forna Jugoslavien samt Serbien självt.
   Väst med USA och FRANKRIKE i spetsen,
   kommer då vakna upp över NATOS STRATEGISKA MISSTAG,
   och inse att Västvärldens offer i Första och Andra Världskriget håller på gå förlorade,
   och Västs Fiender från dessa båda krig kommer vinna dessa Krig i det Krig som nu kommer börja på Balkan.
   Detta får till följd att USA och FRANKRIKE kommer att ställa sig på SERBIENS SIDA,
   som då kommer vinna Kriget.
   Detta Krig kommer även i Förlängningen resultera i NATOs upplösning som Försvarsorganisation.

   Vidare –

   Ryssland kommer aldrig att sälja ut serberna.Detta har man ingen anledning till i den enorma maktposition Ryssland har idag.

   Kommentar –

   Det kommer då inte heller USA och FRANKRIKE att göra,
   som ovan.

   Arne Strand.

 22. Hej Göran!
  Det var länge sedan, så du är tillbaka från Asien nu. Du är säkert knallbrun.
  Ja, jag spelar fiol. Har gjort sedan jag var åtta. Men har inte tagit i stråken på ett år, inte sen jag hoppade av symfoniorkestern. Måste börja spela igen antar jag, för jag är rädd för att fingarna rostar igen. Bach har tyvärr aldrig hört till mina favoriter, Tjajkovskij är min absoluta idol. Jag håller alla ryska kompositörer (utom Stravinsky) varmt om hjärtat. Glinka, Balakariev, Rimskij-Korsakov, Sjostakovitj…you name them.

  Vi måste träffas någon gång Göran. Jag är övertygad om att vi har mycket att prata om. Kul att du uppskattar fotot, det har jag ordnat till helt själv.

 23. Ja vi måste definitivt träffas då jag kommer till Stockholm. Jag har inte varit i Asien ännu förstår du så när jag åker nu i september någon gång för att vara i Asien 1 månad c:a Thailand o Filipinerna kan jag ju åka lite tidigare och stanna över någonstans i Stockholm så att vi kan träffas alltså. Men ok lite brun från solariet samt stranden vid Växnan det är jag och då jag kommer tillbaka från Asien så blir det väl mera. Ok Bach är väl lite barocktung och bastant fast jag gillar detta också dvs den ödesmättade Chaconnen för soloviolin t ex . Tchaikowsky mer gracil kanske. Vilken symfoniorkester var du med i ? Jag har spelat tidigare i Pro Musica i Stockholm.
  Samt flera år i Ljusdals kammarorkester.
  Vi ses snart!Mvh Göran

 24. Jaså, jag uppfattade det som att du skulle åka till Asien. Nå, jag var på väg ut i fält och var så uppe i varv så jag missuppfattade vad du skrev.

  Vad roligt att du spelat i samma orkester som mig, Göran! Jag var med i Pro Musica ett halvt år. Då känner du väl Bosse, Marianne och de andra i gänget.

  Vi ses här i Stockholm!

 25. Hej Marie igen…otroligt roligt det här med att vi har så gemensamma intressen. Det skall bli väldigt intressant att träffa dig och diskutera såväl historia, militärstrategisk världsutveckling såväl som musik o målning ….

  Ses snart här eller där i Stokholm
  Göran från de djupa hälsingeskogarna

 26. Tack för den fina kommentaren, jag blev väldigt glad när jag läste den. Sanningen är dock att du bör dela äran, hade det inte varit för dig och din blogg hade jag aldrig kunnat hålla mig uppdaterad i världens väpnade konfliker och problemen som finns dolda däri.

 27. Trevlig blogg! Länkar direkt!

 28. Hej Marie,

  Har du något emot att jag lägger upp din sida bland mina militärlänkar?

  Kolla in min sida, om du har tid, och se om du tycker att det är rätt sammanhang…

  Hälsn Erik

 29. Hej Erik,

  Alla som skriver om det militära är välkommna att länka till min blogg. Ser att även du har koll på Blackwater. Jag länkar till din blogg.

 30. Var är vi på väg. Har alltid röstat blått i tron på att det en dag skulle innebära en bra försvarspolitik. Och vad händer? Carlskrona sakanar besättning och ska antingen läggas i malpåse eller säljas. Nu fantastiska kustkorvetter som vi skulle kunna vara väldigt stolta över men som inte har något försvar akterut. All heder åt Odenberg som avgick men borde inte Fredrik berätta för Anders (Borg) att MSP-politik betyder ett starkt försvar? Eller är det här den politik som Nya Moderaterna ska föra?

 31. Trevlig blogg. Den ska jag hålla koll på.

 32. Hej!

  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig, i syftet att skriva en artikel för en tidskrift.

  Svara gärna till min mail så utvecklar jag vad jag har för idé.

  Mvh
  Richard

 33. Hej!
  Jag ville bara tippsa om en utställning som öppnar nu i dagarna på Armémuseum i stockholm. ”Sveriges sista stora krig…” heter den och jag fick chansen att se den idag och den är riktigt bra. Den handlar om Napoleonkrigen och förlusten av finland 1808-09. Det finns en snygg trailer till utställningen också:

  Tänkte det kunde vara något för dig, hittade ingen mailadress så jag postade här i stället. Hoppas det var ok.

 34. Bra att du har uppmärksammat den Peter. Hörde om den när jag var på den sista föreläsningen i ”Krig och media”. Skall gå i sinom tid. För det är ett av de minst omtalade krigen i svensk historia, för det slutade med total katastrof.
  Tusen tack Peter!

 35. Hej Marie, ja din blogg är intressantare o intressantare so jag tror vi absolut måste träffas och diskutera den nya världsordningen och FN:s totala splittring efter Kosovo: s självständighetsförklaring,som endast erkänts av ett fåtal länder samt även försöka utröna den framtida utvecklingen inom Shanghai Cooperation Organisation i förhållande till det splittrade EU-Naton är jag kommer till Stockholm redan nu under Påsken faktiskt !

  Med strategisk/politiska i slavisk anda hälsningar från Goran .
  P.s Hör av dig så snart du kan D.s

 36. Hej Marie.

  Först vill jag tacka för mycket bra läsning.
  tänkte kolla med dig om du vet någon person som har varit på uppdrag med svenska armen, hur han har upplevt detta och vilken typ av uppdrag svenska militären tar åt sig när dom bidrar med militärt stöd tex i Astan.

  Mvh Eddi

 37. Hej Eddi,

  Roligt att du uppskattar min blogg.
  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med din fråga. Men kanske någon av läsarna kan.

  God fortsättning!
  //Marie

 38. Hej!

  Kan du skicka en kommentar på min sida med din mailadress?

 39. Vidare – Jag anknyter till min kommentar ovan –

  En Kristens tankar om svensk Säkerhetspolitik.

  Sverige har en väl utvecklad Militär teknologi Världsledande på
  vissa områden.
  Så det är självklart att det är här vi skall lägga våra ansträngningar.

  Den så kallade Ökenstormen visade med önskvärd tydlighet att är man Militärtekniskt Överlägsen så får man inga förluster.

  Varför skall vi satsa på förluster eller förlora ?.

  Ska vi inte satsa allt på att Vinna ?.

  Om inte vi Vinner varje Slag och Varje gång,
  så är det inte bara en katastrof för oss själva,
  utan för hela världen.

  Nej det måste vara en Svensk kvalitativ Krigsmakt med bästa möjliga kvalitet,
  både Materiellt och Personligt.

  En professionell elit alla kategorier,
  och den behöver inte vara stor,
  kanske 30-35.000 man i de stridande enheterna på marken,
  utrustade med den bästa utrustning som går att få för Pengar,
  en Professionell Krigsmakt som inte ens en Supermakt kan kvalitativt överglänsa.

  Ty om min önskan ovan att Skandinaviens länder kommer överens om ett Samgående,
  så måste Sveriges Krigsmakt vara utformad så att vi kan med den försvara hela Skandinavien mot ett så kallat,
  Strategiskt Överfall.

  Det betyder att Hela Framtida Svenska Krigsmakten Måste vara Väldigt Operativt Rörlig/Mekaniserad,
  och med ett dygns varsel skall i sin helhet kunna stoppa ett sådant Överfall var som helst i Skandinavien.

  Vi har både Resurser och Teknologiskt Kapacitet till något dylikt
  frågan är om vi Också har Viljan hos Politikerna.

  DET STRATEGISKA ÖVERFALLET !.

  Om vi som jag skisserat ovan kan få Skandinavien och Norden enat,
  så har vi en Mycket stark Militär och Strategisk position,
  med ett större Strategiskt djup om vi skulle misslyckas att,
  Möta – Hejda och – Slå tillbaka,
  ett så kallat Strategiskt överfall.

  Vi kan då begära hjälp av den Andra Sidan,
  och den enda hjälp vi behöver är då av Flyg,
  som går mycket fort att föra fram.

  Dock är det ju tvivelaktigt om någondera sidan ovan har större resurser att sätta in mot oss i denna Globala konflikt.

  Det enda Realistiska Militära hot som jag då kan tänka mig är att,
  man i ett initialskede och början av konflikten,
  försöker att föra fram sina positioner i ett så kallat Strategiskt Överfall.

  Ett sådant strategiskt Överfall sker då¨med Fiendens Bästa Stående Kvalitativa Militära Enheter,
  och det är dessa Enheter vi måste rusta oss för att möta.

  Klara vi att Möta – Hejda – Och slå dem,
  så lär inte några andra av fiendens Trupper komma hit Heller.

  Det kan aldrig bli fråga om Massarmeer vällande in över Finska Gränsen ifrån Öster,
  ty sådana resurser har inte Ryssland då deras huvudfront blir i Centraleuropa.
  Inte heller tror jag Ryssland tillåter Kina att sända Kinesisk trupp genom Ryssland,
  det vore slutet för Rysk självständighet,
  och Ryssland ställer sig nog bara på Östsidan av tvång för att inte bli första offret,
  fastän de är på förlorande sidan så överlever Ryssland som Nation,
  i Krig mot Kina inte.

  Inte heller från Väst kan Ockupations och Invasionstrupper promenera över Atlanten och Nordsjön,
  och från Tyskland inte heller då de har Östgränsen med Ryssland att tänka på.

  Ett Enat och Neutralt Skandinavien,
  har således en Mycket stor chans att klara sig igenom konflikten,
  ja och i Krigets slutskede kunna bli Tungan på Vågen som avgör utgången.

  ”JAG VET ATT DU ÄR OCH BLIVER VAD DU VAR,
  NÄR ÄRAT DITT NÄMN FLÖG ÖVER JORDEN ” !!!.

  Arne Strand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s