Mat för en soldat

Hur mycket betyder mat för en hungrig soldat? Jag kan berätta om den senaste övningen jag deltog i. När den väl var avslutad kom vi överens om att vi hädanefter skall medföra vårt eget kaffe. Många var vi som led kaffenöd. Visserligen innehöll de klassiska ”grönpåsarna” blandkaffe förutom den frystorkade maten. Men det är under all kritik. Helt arombefriat och smakar mest rostigt vatten. Jag menar inte att klaga. Men är det någonting jag absolut måste ha ute i fält, så är det gott och välbryggt kaffe. För det är otroligt vilken inverkan en kåsa kaffe kan ha. Likväl kan den frystorkade maten aldrig ersätta den som tillagats av mänsklig hand.

Jag känner så väl igen mig när jag läser Per Lennartssons och Annkatrin Behrens bok ”I grytorna för freden”. Denna annorlunda receptbok är mer än bara recept. Det är också historien om de som kämpar för att hålla de svenska utlandsstyrkorna mätta och belåtna – Kockarna. Uppdragen i främmande länder är krävande och det är viktigt att soldaterna får den mat de behöver för att orka. Det blir helt uppenbart att slevens makt mycket väl kan vara större än svärdets. Ju längre i läsningen av boken man kommer, desto tacksammare blir man för att kockarna finns där och envist ordnar maten.

”I grytorna för freden” innehåller recept från alla utlandsmissioner som Sverige deltagit i sedan 50-talet. Några av rätternas namn vittnar om deras ursprung. Ta bara Katangagryta, Carbonara á la Bosnia och Penne a la vodka. Bakom namnen döljer sig en spännande historia. Recepten kan komma väl till pass även i det civila. Här finns smakliga måltider för alla tillfällen och de är anpassade för fyra personer. Själv kunde jag inte låta bli att prova den legendariska Ökenmackan och Curry Afghanistan. Rätterna är lätta att tillaga och smakar jättegott.

Men boken är inte bara läsvärd för receptens skull. Utan det är även en spännande och rolig läsning om livet i Utlandsstyrkorna. Ur kockens perspektiv men även denne deltar på samma villkor som alla andra. Även om man förstår allvaret bakom berättelserna så får man skratta mycket åt de färgstarka och levande historierna som berättas av kockarna själva. Här finns Ricky Björk som bara var knappt 20 år fyllda när han hamnade i Kongo på 60-talet. Han hade redan sett mycket av Afrika som sjöman. Eller Palle som för en stund fick lägga ifrån sig granatgeväret för att baka wienerbröd inför en generals besök. Han var konditor i det civila och kunde baka. IzahBelle som av sin pojkvän fick höra att utlandstjänst var någonting som hon aldrig skulle klara av. Men han kunde inte ha haft mer fel. IzahBelle åkte på den ena missionen efter den andra som kock. Hon landade tillslut i Afghanistan och beställde en riktigt fin gasspis med flera plattor i Kabul. Men den läckte och Izahbelle fick yrsel och svimmade vid grytorna. Istället fick de klara sig med en kokvagn med plats för en kock i taget och där temperaturen kunde uppnå 60-70 grader. Stekbordet var anpassat för endast 40 soldater men hon hade 70 att mätta. ”Och så sticker de in sina nunor i kokvagnen och ber om pannkakor, de jävlarna!” berättar IzahBelle.

Kongomissonerna under 60-talet krävde 19 svenska soldaters liv. FN-trupperna var ovälkomna och striderna rasade. ”I ett sådant perspektiv är maten måhända inte det första man tänker på, men för dem som jobbar på plats är den förvånansvärt viktig. Ju mer nattsvart uppdraget verkar, desto större betydelse får måltiderna och kockarna. De erbjuder en nödvändig paus, en vila från verkligheten runt omkring. Smakar det dessutom bra är den psykosociala betydelsen än större” berättar Ricky som var med.

Nu har jag skrivit om boken och lagat både för och huvudrätt enligt den. Det är bara desserten jag inte hunnit prova. Per Lennartsson rekommenderade Lingonparfait med pepparkaksflarn eller Pannacotta. Det får bli båda. Lingon finns i frysen.

Här nedan är de två recepten jag provade och varmt rekommenderar.

Ökenmacka
“här presenteras klassikern i lyxversion”

(4 portioner)
1 röd paprika
100 g tärnat rökt sidfläsk eller bacon
1 / 2 hackad rödlök
4 skivor formfranska
25 g riven ost
4 ägg
gräslök till garnering

Tillagning:
Bryn paprika, fläsk och lök ihop.
Gör ett hål med exempelvis ett upp- och nedvänt nubbeglas i brödet.
Stek brödet på ena sidan och vänd det sedan.
Lägg den brynta fyllningen och den rivna osten i hålet och knäck ett ägg
över fyllningen.

Servera med ketchup och en kall öl.

Curry Afghanistan
“kycklingrätt som kan behöva mer ingredienser
beroende på vem som är kapten eller kock”

(4 portioner)
400 g kycklingfilé
1 gul lök
200 g färska champinjoner
1 röd paprika
1 grön paprika
1 äpple
smör till stekning
2 morötter
1/2 msk röd currypasta
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1/2–1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
salt och malen svartpeppar

Tillagning:
Strimla kycklingköttet, hacka lök, och skiva champinjonerna, grönsakerna och äpplet. Fräs detta i smör tillsammans med currypastan. Smula över buljongtärningen, häll på vattnet och låt koka upp. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka några minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt ris. Garnera med färsk timjan.

Smaklig måltid!

Läs mer om boken på Fredskockarna.se

3 svar till “Mat för en soldat

  1. Kaffe är något som man verkligen borde mobiliseringslagra. (Kanske i böform för lagringen?)

    Vilket krig man än läser om, fattas ”riktigt” kaffe och jag kan bara hålla med dig. Bara doften av kaffe höjjer moralen bra många procent!

    Den där boken ska man allt lägga labbarna på 🙂

  2. Ja! Köp den och börja kocka. Det är fantastiskt vilka goda rätter man kan laga till med så enkla medel. Inget krångel och ändå samtidigt ha så roligt och skratta åt alla berättelserna i boken.

    Kaffe saknas alltid i krig. Cikoria eller surrogatkaffe var det man drack i krigstid.

  3. Nu har jag provat Pannacottan med. Mums! Är det nån som kan rekommendera ett gott dessertvin?